Podmienky pre sestry a pôrodné asistentky nie sú podľa šéfky komory sestier spravodlivé

NETKY.SK • 1 Február 2022, 15:33 • 2 min
Podmienky pre sestry a pôrodné asistentky nie sú podľa šéfky komory sestier spravodlivé

BRATISLAVA - Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Iveta Lazorová informovala, že aktuálny spôsob odmeňovania sestier nie je ani spravodlivý, ani motivujúci. Prijatie opatrení je preto nevyhnutné na to, aby sa situácia pri sestrách zastabilizovala.

slovakia

left justify in out

Podmienky pre sestry a pôrodné asistentky nie sú podľa Lazorovej na Slovensku konkurencieschopné voči iným krajinám. Sestry preto najviac odchádzajú do Čiech a Rakúska.

 

img

 

Podľa komory by mal byť princíp odmeňovania rovnaký pre všetky sestry bez ohľadu na to, kde pracujú, teda či ide o sestry v ambulancii, v nemocniciach, v zdravotníckych či nezdravotníckych zariadeniach. Odmeňovanie by malo tiež odrážať dosiahnuté vzdelanie a príslušné kompetencie. Pri odmeňovaní by sa mala brať do úvahy aj dĺžka praxe.

 

Lazorová preto navrhuje, aby sa koeficient pre výpočet mzdy sestier a pôrodných asistentiek zvýšil najmenej o 40 percent. Mzda by tak mohla narásť o 300 eur v hrubom. Komora tiež navrhuje zapracovať do zákona o odmeňovaní, aby sa základná zložka mzdy zvyšovala o päť percent každých päť rokov odbornej praxe, maximálne do výšky 20 percent.

 

img

 

Sestry chcú tiež zlepšiť pracovné podmienky, zjednodušiť vedenie zdravotnej dokumentácie, a to najmä elektronizáciou zdravotníckeho systému. Komora takisto požaduje znížiť počet pacientov na jednu sestru, ktorá ich má v súčasnosti na starosti až 15. Potrebné je tiež podľa Lazorovej odstrániť nadčasy sestier, prípadne zabezpečiť ich preplácanie. Dôležité je venovať pozornosť aj výberu manažmentu, posilneniu kompetencií sestier a prijatiu viac študentov na ošetrovateľské odbory.

 

img

 

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský na výbore sestry uistil, že ich požiadavky, najmä čo sa týka zvýšenia platov, podporuje. V tejto súvislosti vedie s rezortom financií rokovania. „Je to kruciálna vec nastaviť zvýšenie platov, aby boli motivačné. Mali by sme sa v tomto zjednotiť, koalícia aj opozícia," zdôraznil minister. Snahou ministerstva je aj postupné odbremenenie sestier od administratívnej záťaže. Z analýzy Inštitútu zdravotníckych analýz (IZA) vyplýva, že nedostatok zdravotníckych pracovníkov sa bude postupne prehlbovať. „Jedným z predpokladov, ako to zastaviť, je zvýšenie platov. Obzvlášť Česká republika je konkurencia. Z analýzy vyplýva potreba zvýšenia mzdy okolo 200 eur," priblížil riaditeľ IZA Matej Mišík.

 

img

 

Člen zdravotníckeho výboru Richard Raši (nezaradený) je presvedčený, že na zvýšenie miezd zdravotníkov by mal štát využiť rezervu vlády. Raši preto predložil návrh zákona o štátnom rozpočte, v ktorom navrhuje presunúť 500 miliónov eur do zdravotníctva.

 

Podľa člena výboru Vladimíra Baláža (Smer-SD) nie je šťastným riešením len zvyšovanie koeficientu mzdy. Nie je isté, či na to budú peniaze aj v budúcnosti. „Ak máme vážnu snahu zlepšiť platové podmienky zdravotníckych pracovníkov, musíme nastaviť systémové zmeny. Dala by sa rozpustiť rezerva vlády, ale ide len o jednorazové opatrenie. Toto nemá význam, ak sa neupraví základ," zdôraznil Baláž.

 

Výbor sa počas diskusie zhodol, že zvýšenie platov zdravotníkov je na mieste. S otázkou, akým spôsobom by to bolo možné, sa výbor chce obrátiť na rezort financií, ktorý sa napriek pozvánke na zasadnutí výboru v utorok nezúčastnil. Výbor sa chce problémom miezd zdravotníkov opäť zaoberať v septembri.

 

img

 

Ministerstvo financií (MF) SR sa intenzívne zaoberá možnosťami zvyšovania platov zdravotníckych pracovníkov. „Dôkazom toho sú aj pravidelné stretnutia so zástupcami zdravotníkov a Ministerstva zdravotníctva SR, ktoré sa vedú na ministerskej úrovni. Posledné rokovanie prebehlo na začiatku tohto týždňa a bolo v rozsahu niekoľkých hodín," reagoval pre TASR tlačový odbor MF. O konkrétnom závere diskusií je zatiaľ podľa neho predčasné informovať.

 

Prečítajte si: Koaličná rada sa napokon nedohodla na riešení rastu cien energií



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies