Festival Capoeiry v Komárne

NETKY.SK • 6 Marec 2023, 09:42 • 2 min
Festival Capoeiry v Komárne

Komárno sa stane opäť dejiskom už 12 ročníka Festivalu Capoeiry ktoré patrí medzi najväčšie športové podujatia capoeiry v Európe .

slovakia

left justify in out

Capoeira je bojové umenie, ktoré sa vyvinulo v Brazílii v 16. storočí. Je to kombinácia bojových pohybov, akrobacie, tanečných krokov a hudby.

Capoeira sa tradične vykonáva v kruhu, ktorý sa nazýva roda.

Bojové prvky capoeiry zahŕňajú rôzne údery, kopy, kĺzanie, skoky, prevody a výpady, ktoré sa vykonávajú v rýchlych a plynulých pohyboch. Capoeira sa často považuje za "hru" skôr ako bojový štýl, pretože účastníci sa navzájom nezrania, ale zároveň je to aj veľmi náročný šport, ktorý si vyžaduje silu, rýchlosť, vytrvalosť a koordináciu.

Okrem bojových prvkov je významnou súčasťou capoeiry aj hudba, ktorá sa spája s tradičnými brazílskymi nástrojmi, ako sú berimbau, pandeiro a atabaque. Hudba a spev sa často používajú na riadenie tempa a rytmu capoeiry.

Capoeira sa v priebehu rokov rozšírila do celého sveta a stala sa populárnou formou tréningu a rekreačnej činnosti. Dnes existujú rôzne školy capoeiry s rôznymi štýlmi a metódami výučby.

V súčasnosti sa capoeira tiež využíva ako nástroj na vzdelávanie a sociálnu integráciu pre deti a mládež v Brazílii a ďalších krajinách. Toto cvičenie pomáha rozvíjať sebavedomie, sebareflexiu a vzťahové zručnosti, ktoré sú dôležité pre zdravý a šťastný život.

Príďte aj vy zažiť pravú barzílsku atmosféru a pozrieť ukážky tohot bojového umenia už túto Sobotu (11.3.2023) o 16:00 na Základnú školu Pohraničnú v Komárne.

Pod jednou  strechou sa tu stretnú významný hostia zo sveta capoeiry ktorí budú odovzdávať svoje skúsenosti ! 
Počas festivalu capoeiry je pripravený veľkolepý program pre širokú verejnosť kde sa vám predstavii Európska špička Capoeiristov v podaní profesionálnej Capoeira šou . 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies