Štefan Margita predstavil pamätnú bankovku Hany Zagorovej

NETKY.SK • 25 August 2023, 11:45 • 2 min
Štefan Margita predstavil pamätnú bankovku Hany Zagorovej

Bratislava- Poctu zosnulej populárnej speváčky si uctili originálnym výtvarným dielom, ktoré vzniklo na počesť smutného výročia

slovakia

left justify in out

Medzi veľké osobnosti československej hudobne scény nepochybne patrí aj Hana Zagorová. Známa speváčka nečakane odišla minulý rok vo veku 75 rokov. Práve pri tejto príležitosti vzniklo originálne dielo, ktoré v našom hlavnom meste predstavil jej manžel, operná spevák Štefan Margita. 

 

Pamätnú bankovku Hany Zagorovej predstavil vo štvrtok 24. augusta 2023 v Bratislave. Zberateľská bankovka z dielne českej Státní tiskárny cenin (STC) vychádza 26. augusta na počesť českej najpredávanejšej speváčky všetkých čias a pri príležitosti prvého výročia úmrtia umelkyne.

 

"V sobotu bude rok, čo Hanka zlatá zomrela. Keď ma oslovili na tento pamätný list v podobe bankovky, tak ako v mnohých veciach váham, pretože by som nechcel zneužiť meno Hanky, u tejto veci som neváhal vôbec. Je to veľká česť, ukazuje popularitu Hanky," uviedol na tlačovej konferencii Margita. Pripomenul, že takýto pamätný list nemá veľa osobností, patria medzi ne speváčka Marta Kubišová, prezident Václav Havel či hokejista Jaromír Jágr. "Je to vec, z ktorej by mala Hanka veľkú radosť. Myslím, že je rada, že sme dnes aj tu u vás v Bratislave," dodal Margita, ktorý zberateľskú bankovku predstavil dopoludnia aj v Prahe.

Dizajn pamätného listu v podobe bankovky je výsledkom práce najlepších grafikov a dizajnérov, ktorí majú na starosti české bankovky. O portrét sa postaral uznávaný grafik a rytec českých bankoviek Václav Fajt. "Namaľoval ju fakt nádherne, ďakujem za túto krásu," poznamenal Margita. Informoval aj o založení Nadácie Hany Zagorovej. Rovnako avizuje vianočný album, zozbieraná kolekcia vianočných piesní Hany Zagorovej má vyjsť v septembri. Pripravuje sa tiež spomienkový decembrový koncert v pražskej Lucerne.

 

Pamätný list v podobe bankovky má podľa generálneho riaditeľa STC Tomáša Hebelku celý rad ochranných prvkov. Zberateľská bankovka vychádza v limitovanom množstve 10 000 kusov, v sériách piatich farebných prevedení s označením H, A, N, K, A po 2000 kusoch. "Je to prvá bankovka, ktorú predstavujeme aj na slovenskom trhu, pretože Hanka zažila množstvo úžasných koncertov aj na Slovensku, registrujeme tu množstvo jej fanúšikov," podotkol režisér a producent Petr Větrovský.

Bankovka je dostupná na www.HANKAzagorova.cz, záujemcovia ju môžu získať do konca septembra za 123 eur, neskôr sa cena začne zvyšovať. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies