Bieloruský dispečer, ktorý sa podielal na únose lietadla, prehovoril!

NETKY.SK • 9 December 2021, 21:09 • 2 min
Bieloruský dispečer, ktorý sa podielal na únose lietadla, prehovoril!

KYJEV – Bývalý letecký kontrolór uviedol, že počas celého únosu lietadla mu diktoval pokyny dôjstojník KGB. V kľúčovom momente však začal s kokpitom komunikovať sám.

slovakia

left justify in out

Bieloruský dispečer, ktorý v máji tohto roku prinútil lietadlo spoločnosti Ryanar s novinárom Ramanom Pratasevičom na palube pristáť v Minsku, utiekol do Poľska. Miestnym vyšetrovateľom rozpovedal, čo sa dialo v inkriminovaný deň, keď komerčný let smerujúci do Litvy nechal pred opustením bieloruského vzdušného priestoru pristáť na letisku v Minsku. Celú operáciu mal riadiť dôstojník bieloruskej tajnej služby KGB. Informoval portál idnes.cz.

 

Disident skončil v putách

„Tento rok v lete, kedy poľská pohraničná polícia otáčala migrantov snažiacich sa prekročiť východnú hranicu Poľska s Bieloruskom, jednému mužovi sa predsa len podarilo prešmyknúť a bez kontroly vstúpiť na poľské územie,“ píše The New York Times. 

 

Na rozdiel od nelegálnych migrantov sa tento muž dočkal namiesto odmietnutia vrelého privítania. Výmenou za to, poskytol úradom informácie o vynútenom pristátí letu Ryanair z Atén do litovského Vilniusu, ktoré nakoniec pristálo v bieloruskej metropole

 

img

 

Dôvodom otočenia lietadla bolo, že na palube sedel odporca bieloruského autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka, disident Raman Pratasevič. Akonáhle lietadlo v Minsku pristálo, novinár skončil v putách polície aj so svojou priateľkou Sofiou Sapegaovou

 

Súvisiaci článok: V Bielorusku donútili pristáť civilné lietadlo. Lukašenko sa chcel dostať k opozičnému novinárovi

 

Bomba na palube

Niektoré média uvádzajú, že utečenec, ktorý pracoval ako kontrolór leteckej dopravy  na letisku, je Gruzínec Oleg Galegov, ktorý sa oženil s Bieloruskou.

 

Tento muž poskytol poľským úradom vyšetrujúcim vynútené pristátie v Minsku, silné dôkazy o tom, že na zatknutí Prataseviča sa podielali bieloruské tajné služby

 

Bol to práve Galegov, ktorý komunikoval s kokpitom. Opakovane pilotom uviedol, že má informácie o bombe na palube a z bezpečnostných dôvodov by sa mali okamžite otočiť a pristáť v Minsku.

 

 

Počas celého rozhovoru mu stál za chrbtom dôstojník KGB, ktorý v istom momente prevzal kontrolu. Ako uviedol bývalý kontrolór vo svojej výpovedi, dôstojník bol po celý čas v telefonickom kontakte s nejakou osobou a podrobne ju informoval o situácii.

 

Ako pripomína NYT, príkaz vyslať stíhačku, ktorá by donútila pilotov komerčného letu otočiť sa a pristáť v Minsku, mal vydať samotný Lukašenko

 

Mohlo by vás zaujímať: Bieloruský režim už nemá zábrany použiť akékoľvek prostriedky na zastrašenie kritikov

 

Výpoveď potvrdila vyšetrovanie

Výpoveď utečenca do veľkej miery iba potvrdzuje výsledky doterajšieho vyšetrovania. Toto svedectvo však pomohlo poľským prokurátorom vyskladať solídnu obžalobu proti bieloruským predstaviteľom. Existuje však len veľmi malá šanca, že sa tieto osoby niekedy postavia pred súd. 

 

Poľské úrady prípad vyšetrujú, pretože Boeing 737 bol registrovaný v Poľskuprevádzkovala ho poľská pobočka írskych aeroliniek

 

img

 

Bielorusko-poľské vzťahy sú dlhodobo napäté. Lukašenko obviňuje Poľsko zo spiknutia, naopak Poľsko viní Minsk z hybridnej vojny, na ktorú zneužíva migrantov z tretích krajín. 

 

Na palube lietadla bolo približne 170 pasažierov. Únos pritom odsúdili Európska únia, Kanada či Spojené štáty americké. Lukašenkov režim obviňuje z porušovania medzinárodného práva, štátneho terorizmu, pirátstva a únosu. USA a EÚ zároveň rozšírili sankcie voči Minsku. 

 

Prečítajte si viac: EÚ chce tvrdo zakročiť proti Bielorusku. Nechce žiadne ich lietadlá vo vzdušnom priestore únie!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies