Brat Zlatice Puškárovej a neoprávnené koronadotácie

NETKY.SK • 21 December 2021, 13:36 • 2 min
Brat Zlatice Puškárovej a neoprávnené koronadotácie

Organizácia Transparency International upozornila, že schránková firma sprostredkujúca brigádnikov, za ktorou stál do apríla tohto roku viackrát stíhaný podnikateľ Peter Puškár, patrí medzi najväčších poberateľov pandemickej pomoci od štátu.

slovakia

left justify in out

img

 

Kauza sa týka schémy Prvej pomoci, ktorá poskytuje koronadotácie firmám zasiahnutých pandémiou. Peniaze majú pomáhať tým, ktorým výrazne poklesli tržby, alebo časť ich zamestnancov nemohla pracovať.

 

 

Transparency International upozornila, že na 23. mieste medzi najväčšími poberateľmi stojí spoločnosť Brigádnici, s. r. o., ktorá takto získala 3,44 milióna eur. Je to personálna agentúra, ktorá je oveľa úspešnejšia ako jej konkurencia. Najväčšia agentúra, ktorá sa venuje sprostredkovaniu dočasných zamestnancov, však získala iba milión eur.

 

Peniaze v prípade Brigádnikov poskytuje úrad práce v bratislavskom Starom Meste a získavali ich od mája minulého roka. Sú v podstate schránkovou firmou. Nemajú prevádzku a sídlia so stovkami ďalších firiem na adrese malej garsónky. „Je to klasická schránková adresa, na ktorej špecializované spoločnosti ponúkajú za pár eur mesačne vedenie tzv. virtuálneho sídla,“ píše protikorupčná organizácia.

 

Verejne dostupné zdroje informujú, že za firmou stojí český občan Vladimír Macaj, ktorý má bydlisko zaregistrované v budove Obecného úradu v juhomoravskom mestečku Drhnolec, kam podľa miestneho starostu zapisujú ľudí bez domova a tých, ktorí sú zaťažení exekúciami. Macaj sa k Brigádnikom dostal v apríli 2021 od občianskeho združenia s názvom Podnikateľské združenie, za ktorým je práve Puškár.

 

 

 

Ten sa nedávno premenoval. Volá sa Tony Tesla a býva v rakúskej obci neďaleko hraníc Wolfstahl. On je podpísaný na zmluve s úradom práce. Transparency pripomína, že brat populárnej televíznej moderátorky bol už v hľadáčiku OČTK aj v minulosti.  Obvinili ho v prípade miliónových daňových podvodov. Finančná správa ho zaradila na neoficiálny zoznam bielych koní.

 

Firma Brigádnici sa oficiálne chváli miliónovými obratmi. V roku 2019 mali takmer 5-miliónové tržby. Tie im mali klesnúť o viac ako milión pre pandémiu. „Takýto podnikateľský úspech pri firme, ktorá dlhé roky vykazovala tržby na úrovni desiatok tisíc eur, pôsobí veľmi podozrivo. Veľké pochybnosti vzbudzuje aj údaj, že schránková firma, ktorá oficiálne nemá registrovanú ani jedinú kanceláriu, zamestnávala celkovo tisíce zamestnancov v trvalom pracovnom pomere, čo je pre získanie takej enormnej pomoci nevyhnutné. Podľa firmou predložených účtovných závierok ich v roku 2018 firma zamestnávala 48, no rok nato už 3 125,“ píše Transparency.

 

img

Peter Puškár

 

Investigatívci narazili na muža, ktorý sa ich snažil presvedčiť, že všetko je v poriadku a ich agentúra zamestnáva 1 500 ľudí. „Neochotne sa nám predstavil ako Novák (telefonát prebehol po slovensky). Muž volal zo zlatého telefónneho čísla, ktoré má na internete uvedené Tony Tesla,“ dodali. Tvrdenia z Brigádnikov, že zabezpečujú zamestnancov pre automobilky či železiarne im popreli samotné firmy.

 

Bývalý majitel s.r.o. Brigádnici Peter Uličný uviedol, že „on osobne nevie ani o jedinom zamestnávateľovi, s ktorým by Brigádnici spolupracovali“.

 

„V roku 2020, keď prišla pandémia, sme začali čerpať pomoc, ale kým sa nám dostala, sme sa zadlžili, aby bolo na výplaty a odvody, pretože pomoc meškala. Len vďaka tejto pomoci sme udržali pracovné miesta a vyplácali sme zamestnancom mzdu,“ citovali stanovisko majiteľa firmy.Transparency oslovilo štyroch zamestnancov zo zoznamu a nikto z nich o firme Brigádnici nepočul.

 

Ústredie práce podalo podľa riaditeľa Karola Zimmera už 37 trestných oznámení v súvislosti s možným zneužívaním štátnej pandemickej pomoci. Celková odhadovaná škoda môže byť do 20 miliónov eur. Medzi trestnými oznámeniami sa nachádza aj jedno na základe podnetu od Transparency o firme Brigádnici. Zimmer povedal, že firma Brigádnici ešte donedávna vykazovala hospodársku činnosť. Dodal, že ústredie si v tejto chvíli tiež myslí, že by mohlo ísť o subvenčný podvod, preto podáva trestné oznámenie.

 

Prečítajte si: Ďalší podvod v koronadotáciách

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies