Prezident Zeman vyzval ministra zdravotníctva a šéfku SÚKL, aby okamžite odstúpili. Čo ho tak nahnevalo?

NETKY.SK • 10 Marec 2021, 13:28 • 2 min
Prezident Zeman vyzval ministra zdravotníctva a šéfku SÚKL, aby okamžite odstúpili. Čo ho tak nahnevalo?

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman chce hovoriť s premiérom Andrejom Babišom o odvolaní ministra zdravotníctva Jana Blatného a riaditeľky Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (SÚKL) Ireny Storovej.

slovakia

left justify in out

Česká hlava štátu Miloš Zeman to uviedol v rozhovore pre portál Parlamentní listy. Ministra zdravotníctva Jana Blatného a riaditeľku SÚKL Irenu Storovú považuje za najväčšie prekážky v používaní neregistrovanej ruskej vakcíny Sputnik V. Skončiť by mal podľa neho aj minister zahraničia Tomáš Petříček. 

 

Vakcína musí prejsť schvaľovaním

Blatný požaduje, aby všetky vakcíny schválili v rámci Európskej únie (EÚ), čo na nedávnom stretnutí odobrili hlavní ústavní činitelia, vrátane Zemana.

 

Prezident však teraz chce, aby vakcíny schválil SÚKL a mohlo sa nimi začať očkovať ešte pred schválením európskych orgánov.

 

Zeman argumentuje, že ruskú vakcínu používa už mnoho štátov, a ministrovi zdravotníctva a Storovej pripisuje zodpovednosť za české úmrtia na ochorenie COVID-19.

 

Mohlo by vás zaujímať: Andrej Babiš verí, že k uvoľňovaniu opatrení v krajine príde už po Veľkej noci

 

Ich demisiu má v rukách Babiš

„Kým sa týmito vakcínami, či ruskou alebo čínskou, očkujú milióny ľudí, tak tí dvaja, o ktorých som hovoril, sú vinní faktom, že aj naďalej budú zbytočne zomierať naši ľudia. Pričom počet mŕtvych už vyskočil na dvesto za deň,“ vyjadril sa.


K Zemanovej výzve na odvolanie ministrov sa po rokovaní Ústredného krízového štábu vyjadril vicepremiér Jan Hamáček.

 

„Platí deľba moci a toto je vec pána premiéra. My sa riadime koaličnou zmluvou. Názor pána prezidenta je relevantný, ale rozhodnutie je na Andrejovi Babišovi,“ vysvetlil politik.

 

Prečítajte si tiež: Česko rokuje s Čínou o vakcíne Sinopharm. Zeman tiež pracuje na dodávke Sputnika V

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies