Vírus ebola ostáva v semene až deväť mesiacov od nákazy

NETKY.SK • 15 Október 2015, 09:49 • 2 min
Vírus ebola ostáva v semene až deväť mesiacov od nákazy

WASHINGTON - Stopy vírusového ochorenia ebola sa môžu vyskytovať v semene osôb, ktoré prekonali krvácavú horúčku, až po obdobie deviatich mesiacov od nákazy. Vyplýva to z prvých výsledkov dlhodobej štúdie publikovanej v prestížnom odbornom magazíne New England Journal of Medicine (NEJM), o ktorej záveroch dnes informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Vedci podrobili testom vzorky semena odobratého 93 mužom z hlavného mesta západoafrického štátu Sierra Leone, Freetownu. Títo muži sa ebolou nakazili v uplynulých dvoch až desiatich mesiacoch. Testy potvrdili, že po šiestich mesiacoch sa síce výskyt vírusu v testovanom semene výrazne znížil, jeho stopy však u niektorých mužov ostali.

 

Ďalšie testovanie odobraných vzoriek semena sa uskutoční v americkom Centre pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), aby sa určilo, či v týchto prípadoch pretrváva riziko infekcie. Stopy vírusu v genetickom materiáli u osôb, ktoré prekonali ebolu, sa potvrdili už v predchádzajúcich výskumoch, doplnila DPA.

 

Publikovaná správa odhaľuje prvé výsledky spoločnej dlhodobej štúdie organizovanej vedeckými tímami orgánov na ochranu verejného zdravia v Sierre Leone, Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a amerického CDC.

Osoby podrobené testom v rámci tejto štúdie boli poučené o bezpečnom správaní a dostali kondómy.

 

"Preživší po ebole sa musia vyrovnávať s rastúcim počtom zjavných zdravotných komplikácií," uviedol riaditeľ CDC Tom Frieden. "Táto štúdia nám dáva nové dôležité informácie o zotrvaní vírusu ebola v semene a pomáha predkladať odporúčania preživším a ich milovaným, ktoré im pomôžu ostať zdravými."

 

Od vypuknutia epidémie eboly koncom roku 2013 sa podľa oficiálnych štatistík nakazilo v západnej Afrike krvácavou horúčkou vyše 28.400 osôb a takmer 11.300 jej podľahlo. V Sierre Leone už tri týždne nezaznamenali nový známy prípad tohto ochorenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies