Bieloruská šprintérka Cimanovská opustila Tokio, pred Lukašenkom utiekla do Poľska!

NETKY.SK • 4 August 2021, 09:09 • 2 min
Bieloruská šprintérka Cimanovská opustila Tokio, pred Lukašenkom utiekla do Poľska!

TOKIO – Bieloruská olympionička Kristína Cimanovská, ktorú sa snažili pod nátlakom dostať do lietadla a previezť do rodnej vlasti, je nateraz v bezpečí.

slovakia

left justify in out

Vrcholová športovkyňa Cimanovská aktuálne sedí na palube lietadla smerujúceho do rakúskej Viedne. Pôvodne mala letieť do Varšavy, kde jej ponúkajú pomocnú ruku. 

Prenasledovaná režimom

 

Aby úrady zabezpečili jej maximálnu bezpečnosť, na poslednú chvíľu zmenili športovkyni cieľovú destináciu s medzipristátím na Schwechate, odkiaľ by sa mala presunúť ďalej do Poľska. 

 

Či Cimanovská využije humanitárne vízum ponúkané poľskou vládou a odletí do Varšavy, nie je ešte úplne isté.

 

 

Námestník poľského ministra zahraničia Marci Przydacz uviedol, že krajina je pripravená bieloruskej olympioničke pomôcť pokračovať v jej športovej kariére.

 

Ako v priebehu včerajšieho dňa informoval manžel Cimanovskej, Arseni Zdanewitč, z Bieloruska, kde vládne autoritársky prezident Alexander Lukašenko, musel ujsť na Ukrajinu. Už v najbližších dňoch by mal vycestovať za svojou polovičkou do Varšavy, kde mu prisľúbili vízum. 

 

Prečítajte si tiež: Bieloruskú šprintérku chce Lukašenkov režim donútiť k návratu do vlasti. Na letisku ju chránia japonskí policajti!

 

Kritika ju vyšla draho

Iba 24-ročná športovkyňa sa v nedeľu obrátila na japonskú políciu, pretože ju dvaja zástupcovia bieloruského tímu pod nátlakom previezli na letiskosnažili dostať do rodnej vlasti

 

Po noci strávenej v letiskovom hoteli požiadala poľskú ambasádu v Tokiu o humanitárnu pomoc. Pomoc ponúkli aj Česká republika a Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov

 

 

V pondelok pritom mala nastúpiť na štart v behu na 200 m a predviesť svoj najlepší výkon. Pre kritiku na sociálnej sieti venovanú trénerom Cimanovskú z tímu vyhodili. V príspevku na Instagrame sa posťažovala, že ju chceli postaviť na štart v behu na 400 m, čo natrénované nemala. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Režimom prenasledovanej bieloruskej olympioničke pomáha Česko. Chce jej ponúknuť medzinárodnú ochranu!

 

MOV spustila vyšetrovanie 

Tesne po incidente sa obrátila aj na Medzinárodný olympijský výbor (MOV), ktorý už zriadil disciplinárnu komisiu. Tá sa bude zaoberať jej prípadom.

 

Aktuálne už čaká na vyjadrenie šéfa bieloruského olympijského výboru Viktora Lukašenka, syna autoritárskeho prezidenta. 

 

Ako Cimanovská pred novinármi v letiskovej hale uviedla, do Bieloruska sa už nevráti. Zároveň vyjadrila obavy z toho, čo by ju doma čakalo. Verejne totiž kritizovala kroky režimu a hlavy štátu, ktorý tvrdou silou potláča prejavy opozície o zmanipulovaných výsledkoch prezidentských voľbieb spred roka.

 

Súvisiaci článok: Bieloruska Cimanovská nemôže štartovať pod piatimi kruhmi, zamietol jej to arbitrážny súd

 

Tím tvrdí, že je psychicky narušená

Podľa vyjadrení športového tímu trpí športovkyňa psychickými problémami a je emočne nevyrovnaná, čím odôvodnil jej stiahnutie z olympiády.

 

„Bolo vidieť, že s ňou niečo je. Buď sa vyhýbala ostatným, alebo s nikým nekomunikovala,“ povedal reprezentačný šéftrenér Juruj Mojsevič.

 

Hovorca MOV, Mark Adams, už avizoval, že disciplinárna komisia vypočuje nielen Mojseviča ale aj funkcionára Artura Šumaka. Ako uviedla Cimanovská, práve títo dvaja páni sa ju po kritike snažili dostať z dejiska olympijských hier

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies