Žena v Číne vysúdila odškodné od exmanžela za jej domáce práce počas manželstva

NETKY.SK • 24 Február 2021, 15:27 • 2 min
Žena v Číne vysúdila odškodné od exmanžela za jej domáce práce počas manželstva

ČÍNA - V Číne sa uskutočnil historicky prvý rozsudok, ktorý nariadil mužovi zaplatiť bývalej manželke odškodné za domáce práce, ktoré vykonávala počas ich manželstva.

slovakia

left justify in out

Pani Wangovej bola súdom poskytnutá kompenzácia za domáce práce, ktoré robila počas manželstva.

 

Pán Chen vlani, po piatich rokoch manželstva, podal žiadosť o rozvod. Jeho manželka podala žiadosť o finančnú kompenzáciu za to, že sa nestaral o syna ani domácnosť.

 

img

 

 

Veľká diskusia

 

Toto rozhodnutie vyvolalo veľkú diskusiu o hodnote práce v domácnosti. Pani Wangová bola ohodnotená asi 50 000 Juanmi, čo je približne 5 460 libier, za päť rokov neplatenej práce počas ich manželstva.

 

img

 

Bolo rozhodnuté na základe nového čínskeho občianskeho zákonníka, ktorý vstúpil do platnosti tento rok.

 

Podľa nového zákona má manžel alebo manželka, nárok na náhradu škody pri rozvode, ak nesie väčšiu zodpovednosť za výchovu detí, starostlivosť o starších príbuzných a za pomoc partnerom pri práci.

 

 

Priebeh súdu

 

Tento prípad bol prejednaný na pekingskom okresnom súde Fangshan a rozsudok padol v prospech pani Wang.

 

img

 

Chenovi bolo nariadené, aby bývalej žene platil výživné 2 000 Juanov každý mesiac a taktiež musel zaplatiťjednorazovú platbu za domáce práce vo výške 50 000 Juanov.

 

Podľa BBC sa prípad stal obzvlášť virálnym na čínskej  sociálnej sieti Weibo, pričom súvisiaci hashtag bol na webe zobrazený viac ako 570 miliónov krát.

 

 

Odvrátená strana víťazstva

 

Tento rozsudok vyvolal vlnu diskusií na sociálnych sieťach. Niektorí používatelia sociálnej siete Weibo poukázali na to, že 50 000 Juanov za päťročnú prácu je veľmi málo. 

 

"Som trochu bez slov, práca ženy v domácnosti na plný úväzok sa podceňuje. V Pekingu stojí najímanie opatrovateľky na rok viac ako 50 000 juanov," uviedla nemenovaná osoba.

 

Iní medzitým chceli poukázať na to, že muži by sa v každom prípade mali ujať svojho podielu na povinnostiach v domácnosti.

 

Vyskytli sa aj silné argumenty, že ženy by sa nemali cítiť podradne, za upratovanie domácnosti, pretože to robia preto, aby sa ich manželia mohli sústrediť na prácu.

 

img

 

Podľa Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj trávia čínske ženy neplatenou prácou takmer štyri hodiny denne, čo je 2,5- krát viac ako muži. Je to číslo, ktoré je vyššie ako priemer v iných krajinách, kde ženy trávia neplatenou prácou dvojnásobný čas ako muži 

 

img

 

Súvisiaci článok: Čína zatkla vodcu podvodu s falošnými vakcínami



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona