Vietnamci protestovali proti masovému úhynu rýb. Vinia taiwanský koncern

NETKY.SK • 1 Máj 2016, 13:26 • 2 min
Vietnamci protestovali proti masovému úhynu rýb. Vinia taiwanský koncern

HANOJ - Stovky ľudí demonštrovali dnes v Hanoji proti taiwanskej spoločnosti, ktorá podľa nich nesie vinu za masový úhyn rýb v oblasti stredného Vietnamu.

slovakia

left justify in out

Demonštrácia sa uskutočnila niekoľko dní po tom, čo miestna tlač začala špekulovať, že vinu za smrť tisícok kilogramov rýb, ktoré tento mesiac vyplavilo na 200-kilometrový úsek pobrežia, nesie chemický koncern Formosa Plastics Group.

 

Tento taiwanský konglomerát prevádzkuje oceliareň vo vietnamskej provincii Ha Tinh.

 

Aj napriek tomu, že hovorca vietnamskej vlády ešte v stredu oznámil, že niet dôkazu o tom, že by úhyn rýb mala na svedomí práve táto továreň, sú demonštranti presvedčení, že taiwanská firma na vine je.

 

"Továreň patriaca Formose vypustila do mora splaškovú vodu - a takto tie ryby uhynuli," povedal agentúre DPA 38-ročný demonštrant menom Vu Quan, dodajúc, že vietnamská vláda je spolupáchateľom tohto činu, pretože ho zakrýva.

 

"Myslím si, že vláde je to dosť jedno, a tak musíme niečo urobiť my," povedal protestujúci Vietnamec.

 

Vo Vietname, riadenom jedinou komunistickou štátostranou a všeobecne zakazujúcom politické demonštrácie, nie sú verejné protesty bežnou udalosťou.

 

Keď sa dnes protestujúci pohli zo svojho zhromaždiska pred ikonickou budovou hanojskej opery, pokúsili sa bezpečnostné jednotky najprv demonštráciu zablokovať - polícia však nakoniec trojhodinový pochod okolo mestského jazera Hoan Kiem tolerovala.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies