Američania pozastavili lety s evakuovanými Afgancami! Obávajú sa šírenia osýpok

NETKY.SK • 11 September 2021, 08:57 • 2 min
Američania pozastavili lety s evakuovanými Afgancami! Obávajú sa šírenia osýpok

WASHINGTON - Ľudia afganského pôvodu uviazli na dvoch amerických základniach.

slovakia

left justify in out

Lety s osobami evakuovanými z Afganistanu, ktorých cieľová destinácia sú Spojené štáty, dočasne pozastavili z dôvodu výskytu štyroch prípadov osýpok. Oznámila to v piatok hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová.

 

Agentúra AP už predtým, s odvolaním sa na vládne dokumenty, informovala o pozastavení všetkých letov smerujúcich do USA z dvoch amerických základní nachádzajúcich sa v Nemecku a Katare, kam boli dočasne dopravené osoby evakuované z Afganistanu. Ako dôvod boli uvádzané bližšie neurčené "obavy o zdravotnú bezpečnosť".

 

Tento krok bude mať podľa amerických predstaviteľov "vážny dosah" na evakuačné operácie a "nepriaznivo" ovplyvní aj takmer 10 000 ľudí prepravených na vojenskú základňu Ramstein v Nemecku, z ktorých mnohí sú čoraz vysilenejší.

 

Problematické je to okrem iného aj preto, že niektorí z nich sa na základni Ramstein nachádzajú už viac ako desať dní, čo je časový limit, ktorý stanovil Berlín.

 

Nemecko a Katar, ako aj Španielsko, Kosovo, Kuvajt či iné krajiny ponúkli USA lokality na dočasný pobyt osôb, ktoré z Afganistanu evakuovali po prevzatí moci Talibanom.

 

Prečítajte si tiež: Taliban blokuje internet, rodiny nemajú čo jesť. Militanti zabili brata bývalého viceprezidenta

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona