Občania 113 krajín budú môcť vstúpiť na územie Ruska bez preukázania víz

NETKY.SK • 29 Jún 2020, 16:45 • 2 min
Občania 113 krajín budú môcť vstúpiť na územie Ruska bez preukázania víz

MOSKVA - Občania 113 krajín budú môcť vstúpiť na územie Ruska bez papierového víza. Oznámil to námestník ministra zahraničných vecí Ruska Jevgenij Ivanov v rozhovore s denníkom Kommersant.

slovakia

left justify in out

Získanie víza bude jednoduchšie

V Rusku sa pripravuje veľká reforma, ktorá by mala zjednodušiť získavanie turistických víz. Občania viac ako 50 krajín budú môcť požiadať o vízum elektronicky. Návrh zákona v prvom čítaní už schválil ruský parlament.

 

"Občania 53 krajín vrátane členských štátov EÚ, Číny, Japonska, Indie, Turecka si budú môcť vybaviť elektronické vízum. Na základe medzinárodných zmlúv uzavretých so zahraničnými krajinami je bezvízový vstup do Ruska platný aj pre občanov ďalších 60 štátov", - uviedol Jevgenij Ivanov z ruského ministerstva zahraničných veci.

 

img

 

Od budúceho roka tak budú môcť občania 113 krajín vrátane slovenských občanov vstúpiť na územie Ruska bez papierového víza v pase.

 

Elektronické vízum

Ivanov tiež dodal, že vybavenie elektronického víza nebude trvať dlhšie, ako štyri dni. Cudzinec bude musieť iba vyplniť žiadosť na webovej stránke ruského ministerstva zahraničných vecí (MZV). Takéto vízum bude stáť asi 50 dolárov, pre deti mladšie, ako šesť rokov budú zadarmo.

 

img

 

Po získaní víza bude môcť cudzinec vstúpiť do Ruska v priebehu nasledujúcich 60 dní. Zároveň nesmie dĺžka cesty prekročiť 16 dní.

 

Ruské MZV tiež aktualizovalo rozhranie svojej webovej stránky, aby uľahčilo proces vybavenia víza. V budúcnosti plánuje vytvoriť mobilnú aplikáciu, v ktorej bude možné požiadať o vízum.

 

Výdavky na dovolenku v Rusku

"Výsledky výskumu ukazujú, že priemerný rozpočet na dovolenku cudzinca v Rusku je okolo 2 000 dolárov. Náklady na ubytovanie tvoria asi 23% celkových výdavkov, 24% sú výdavky na medzinárodnú dopravu, 19% na jedlo a ešte 9% na vnútroštátnu osobnú dopravu", - povedal Jevgenij Ivanov.

 

img

 

Rusko vydáva približne 1,5 milióna turistických víz ročne.

 

V súčasnosti cudzinci nemôžu vstúpiť na územie Ruska, pretože krajina kvôli pandémii koronavírusu uzavrela hranice.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies