VIDEO Svitko chce na púštne dobrodružstvo zabudnúť čo najskôr

NETKY.SK • 17 Január 2017, 16:35 • 2 min
VIDEO Svitko chce na púštne dobrodružstvo zabudnúť čo najskôr

BRATISLAVA – Na tohtoročné púštne preteky Rely Dakar nebude slovenský motocyklista Štefan Svitko spomínať v najlepšom. Do Južnej Ameriky cestoval s neľahkou úlohou, nadviazať na minuloročný fantastický výsledok. Vysoké ciele sa napokon nepodarilo naplniť, Svitko sa boril s penalizáciami, zdravotnými ťažkosťami a na jeho koncentrácii sa odzrkadlilo vykradnutie sprievodného karavanu, pri ktorom prišiel o všetky osobné veci. Slovenský pretekár napokon skončil na 25. pozícii, čo v jeho kariére znamená doposiaľ najhoršie umiestnenie spomedzi šiestich dokončených ročníkov na Dakare.

slovakia

left justify in out

"Najradšej by som na tento Dakar zabudol. Je nám ľúto, čo sa stalo, ale podujatie je aj na budúci rok. Medaila za účasť určite teší, ale nie je to, čo som chcel. Cieľ bol úplne niekde inde, ale takéto veci sa stávajú. Som rád, že som neskončil zranený a môžem sa pripravovať na budúci rok," stručne zhodnotil 38. ročník prestížnych pretekov Svitko.

 

Motocykel nášho pretekára tento rok nesklamal, práve naopak KTM – ka pracovala ako hodinky, komplikácie a poruchy paradoxne sprevádzali sprievodné vozidlá slovenského Dakar tímu. "Pre mňa to bol tretí Dakar, zatiaľ určite najťažší. Tento rok som mal viac práce so sprievodným vozidlom. Motorka fungovala na sto percent, na to sa vyhovárať nemôžeme. Fungovala aj továrenská podpora od KTM, ich technici chodili za nami, či niečo nepotrebujeme," uviedol hlavný technik tímu Zlatko Novosad.

 

Čaro púštneho dobrodružstva sa začalo rozplývať pri udelení hodinovej penalizácie pre tankovanie v neutralizačnej zóne. O akékoľvek šance na kvalitné umiestnenie v prvej desiatke ho napokon obrali organizátori podujatia udelením ďalšej penalizácie, tentoraz 202-minút za neskorý príchod do bivaku, ktorý bol spôsobený krátkym pobytom v nemocnici. "Aj by sa mi to podarilo, ale po štvrtej etape som začal mať žalúdočné problémy. Tri dni som jazdil oslabený, nabral som stratu. Potom pobyt v nemocnici. Mal som smolu," spomínal na nepríjemnosti 34-ročný rodák zo Žaškova. Svitkovi pri tom nevadili ani drsné podmienky a výkyvy počasia vo vysokej nadmorskej výške: "Práve naopak, o tom je Dakar, pokojne to môže byť aj ťažšie. Nepríjemnejšie ako prach a piesok bola tento rok zima, asi 5-6 stupňov počas niektorých etáp, strašne ma na motorke oziabali prsty na rukách."

 

Súhrnné výsledky Štefana Svitka na pretekoch Rely Dakar:

 

25. miesto – 2017

2. miesto – 2016

2x5. miesto – 2012, 2015

9. miesto – 2014

13. miesto – 2010

V r. 2011 a 2013 preteky nedokončil

 

Štefan Svitko o vykradnutí karavanu

 

Štefan Svitko o zdravotných ťažkostiach

 

Štefan Svitko o penalizácii



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies