Ministerstvo vyzýva k diplomatickému riešeniu situácie na Blízkom východe

NETKY.SK • 8 Január 2020, 16:34 • 2 min
Ministerstvo vyzýva k diplomatickému riešeniu situácie na Blízkom východe

BRATISLAVA - Ministerstvo zahraničných vecí (MZV) vyzýva k diplomatickému riešeniu konfliktu na Blízkom východe.

slovakia

left justify in out

O tom informovalo MZV v tlačovej správe. Rezort diplomacie považuje aktuálnu situáciu za nebezpečnú. Vzťahy medzi Iránom a Spojenými štátmi americkými (USA) sa dostali pod bod mrazu po tom, čo USA raketovým útokom zabili veliteľa iránskych elitných jednotiek Kuds Kásima Sulejmáního na letisku v Bagdade.

Stupňovanie napätia je podľa MZV najhorším možným riešením a rezort diplomacie vyzýva k tomu, aby sa nezväčšovalo, pretože to môže významne ohroziť stabilitu v ťažko skúšanom regióne. „V tejto súvislosti vyzýva všetky zainteresované krajiny, aby pri riešení zložitej situácie nielen v Iraku, ale v širšom regióne Blízkeho východu uprednostnili diplomatický dialóg. Rezort diplomacie odsudzuje akékoľvek porušovanie medzinárodného práva, najmä Charty OSN, ktorá je pilierom medzinárodnej bezpečnosti a vyzýva všetkých aktérov k dodržiavaniu noriem medzinárodného práva, vrátane medzinárodného humanitárneho práva,” píše sa v tlačovej správe.


Americký prezident Donald Trump nariadil v piatok 3. januára raketový útok na iracké letisko v Bagdade, pri ktorom zabili veliteľa iránskych elitných jednotiek Kuds Kásima Sulejmáního a ďalších osem ľudí. Zomrel aj zástupca šéfa irackej milície Abú Mahdí Muhandis, čo môže ohroziť vzťahy medzi USA a Irakom.

 

 

Ozbrojený útok má odozvu aj v zahraničí, izraelská armáda je v bojovej pohotovosti. Veľká Británia, Francúzsko a Nemecko vyzývajú na upokojenie situácie. USA vyzvalo svojich občanov v Iraku, aby opustili krajinu, pretože sa dajú očakávať odvetné útoky a celková destabilizácia regiónu. Irán dnes v skorých ranných hodinách raketami zaútočil na americké základne v Iraku, Spojené štáty však zatiaľ nehlásia žiadne obete na životoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies