Vyše 4 000 maturantov prejavilo záujem o štipendium z plánu obnovy

NETKY.SK • 10 Jún 2022, 15:59 • 2 min
Vyše 4 000 maturantov prejavilo záujem o štipendium z plánu obnovy

BRATISLAVA – Program Študuj doma, Slovensko ťa odmení má za cieľ udržať talenty na slovenských vysokých školách a zabrániť odlevu mozgov do zahraničia. Informoval o tom predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) na sociálnej sieti.

slovakia

left justify in out

V aktuálnom roku je štipendium určené pre dve skupiny študentov. Ide o najväčšie talenty spomedzi slovenských maturantov (1 000 miest), druhou skupinou sú nadpriemerní študenti, ktorí sú zo sociálne znevýhodneného prostredia alebo patria do špecifických znevýhodnených skupín (400 miest). Štipendium v celkovej výške 9 000 eur môže získať študent, ktorý ukončil strednú školu maturitnou skúškou.

 

img

 

„Výsledkom dlhoročného zanedbávania nášho vzdelávania je, že každý piaty študent zo Slovenska študuje v zahraničí. Je to najvyššie číslo v EÚ,“ uviedol premiér s tým, že tento trend je potrebné zvrátiť. Pretože mladí ľudia sú podľa Hegera „naša budúcnosť, či už z pohľadu dlhodobého ekonomického rastu alebo rozvoja inovácií“.

 

img

 

„Zároveň pred nami stojí výzva, aby sme pre našich študentov vytvorili atraktívne študijné prostredie, ktoré je konkurencieschopné voči vysokoškolskému vzdelaniu v zahraničí,“ povedal Heger. Plán obnovy a odolnosti SR okrem štipendií obsahuje aj ďalšie opatrenia vrátane reformy vysokého školstva.

 

Každý úspešný uchádzač získa nárok na štipendium vo výške 3 000 eur za jeden akademický rok počas prvých troch rokov vysokoškolského štúdia. Štipendiá bude vyplácať študentom priamo vysoká škola v hodnote 300 eur mesačne. Vysoká škola, pre ktorú sa talentovaný študent rozhodne, získa navyše 2 000 eur ročne. Štipendijný program bude trvať od roku 2022 do 2027. V prvých rokoch spustenia je súčasťou plánu obnovy, v ktorom je naň vyčlenených 72 miliónov eur.

 

 

Možno vás zaujme: Termín je nastavený! Kedy sa uskutoční schôdza na odvolanie Sulíka?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona