Iránske úrady zmarili sabotáž na jadrové zariadenie

NETKY.SK • 23 Jún 2021, 13:03 • 2 min
Iránske úrady zmarili sabotáž na jadrové zariadenie

IRÁN - Iránske úrady zmarili „sabotážny útok“ proti jednému z jeho civilných jadrových zariadení, informovala v stredu miestna spravodajská stránka Nournews

slovakia

left justify in out

Iránske úrady zmarili „sabotážny útok“ na civilný jadrový program. Informovala o tom webstránka Nournews, ktorá je údajne blízka iránskej Najvyššej rade národnej bezpečnosti. Tá bez poskytnutia podrobností uviedla, že útok zmarili ešte predtým, ako „by spôsobil nejakú škodu na budove“. Prípad je podľa nej predmetom vyšetrovania.

 

Prečítajte si tiež: Jedinú jadrovú elektráreň v Iráne dočasne núdzovo odstavili


Budova sa nachádza pri meste Karadž, zhruba 40 kilometrov západne od Teheránu. Iránska organizácia pre atómovú energiu opisuje zariadenie ako centrum pre zlepšenie kvality pôdy, vody, poľnohospodárstva a živočíšnej výroby pomocou jadrovej technológie. O sabotáži informovali aj ďalšie štátne médiá.

 

Mohlo by vás zaujímať: Svetové mocnosti chcú obnoviť rozhovory o iránskom jadrovom programe

 

 

Správa prichádza len pár dní po zvolení nekompromisného duchovného Ebrahima Raisiho do funkcie iránskeho prezidenta. Raisi vyjadril hlasné protizápadné myšlienky, ale podporuje návrat k iránskej jadrovej dohode z roku 2015 s USA a ďalšími svetovými mocnosťami.

 

Správa o útoku prišla po sérii údajných sabotáží zameraných na iránsky jadrový program v posledných mesiacoch. V apríli napríklad iránske jadrové zariadenie Natanz zasiahol záhadný výpadok, ktorý poškodil niektoré jeho centrifúgy. Z incidentu vinia Izrael, hoci ten sa k tomu nepriznal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies