VIDEO Policajný šéf Fergusonu sa ospravedlnil rodine zabitého tínedžera

NETKY.SK • 26 September 2014, 09:44 • 2 min
VIDEO Policajný šéf Fergusonu sa ospravedlnil rodine zabitého tínedžera

ST. LOUIS - Policajný šéf okrajovej časti amerického mesta St. Louis, kde policajt minulý mesiac zastrelil nezbrojeného 18-ročného černošského mladíka Michaela Browna, dnes zverejnil video s ospravedlnením rodine a komunite. Zároveň uznal, že Brownovo telo zostalo ležať na ulici príliš dlho po tom, čo bol tínedžer zabitý.

slovakia

left justify in out

Video s policajným veliteľom z predmestia Ferguson, Tomom Jacksonom, zverejnilo oddelenie pre styk s verejnosťou v ten istý deň, ako prišli Brownovi rodičia do Washingtonu naliehať, aby prebehlo dôkladné federálne vyšetrovanie streľby. Tragická udalosť vyvolala niekoľkotýždňové pouličné protesty. Veľká porota štátu Missouri, kde sa St. Louis nachádza, zvažuje, či vznesie obvinenia z trestného činu, ale rozhodnutie sa neočakáva skôr ako o niekoľko týždňov.

 

Brown bol neozbrojený, keď ho 9. augusta smrteľne postrelil pri konfrontácii belošský policajt Darren Wilson.

 

Brownovo telo zostalo na ulici vyše štyri hodiny. Vtedy polícia tvrdila, že potrebovala čas na zhromaždenie dôkazov z ulice Canfield Drive, ktorú lemujú obytné budovy.

 

"Bolo to jednoducho pridlho a je mi to naozaj ľúto," povedal na videu Jackson, oblečený neformálne v červenom tričku s golierom namiesto uniformy. "Prosím, vedzte, že vyšetrujúci policajti tak neprejavovali neúctu k rodine Brownovcov, k afroamerickej komunite ľudí na ulici Canfield Drive. Jednoducho sa len snažili robiť svoju prácu," dodal policajný šéf Fergusonu.

 

 

Rodine Brownovcov adresoval Jackson slová: "Je mi naozaj ľúto, že ste stratili syna."

 

Zastrelenie Browna vyvolalo vo Fergusone rasové nepokoje a početné protesty, pričom niektoré sa zmenili na násilnosti a rabovanie. Niektorí obyvatelia a občianski aktivisti uviedli, že policajti boli veľmi agresívni. Poukázali na to, že policajti použili slzotvorný plyn a mali k dispozícii vojenské vozidlá aj vybavenie. Medzi zasahujúcimi policajtmi boli príslušníci z Fergusonu a iných častí okresu St. Louis.

 

Na videu sa Jackson ospravedlnil aj každému pokojnému protestujúcemu, ktorý má pocit, že jeho práva boli porušené. Taktiež pripustil, že medzi afroamerickou komunitou a políciou existujú "pocity bolesti a nedôvera".

 

"Je jasné, že nás čaká veľa práce," dodal Jackson.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies