Chcel som vyvolať odpor k migrantom: Dôvody trestného činu 71-ročného dôchodcu šokujú verejnosť

NETKY.SK • 7 Január 2019, 12:44 • 2 min
Chcel som vyvolať odpor k migrantom: Dôvody trestného činu 71-ročného dôchodcu šokujú verejnosť

PRAHA - Vyvolať nenávisť a vzbudiť pozornosť. Takéto dôvody vraj viedli 71-ročného dôchodcu Jaromíra Balda k zámernému výrub stromov na železničné koľaje. Balda čelí obžalobe z teroristického útoku, ktorú začal v pondelok prejednávať Krajský súd v Prahe.

slovakia

left justify in out

Balda podľa obžaloby v júni 2017 povytínal dvanásťmetrovú jelšu tak, aby spadla na koľaje trate Turnov-Všetaty a zostala na nich ležať. Do stromu následne narazil vlak s deviatimi cestujúcimi.

 

Nikomu sa našťastie nič nestalo. Rovnaký scenár Balda podľa žalobcu zopakoval o niekoľko týždňov neskôr v Bělej pod Bezdězem, iba s tým rozdielom, že na koľajniciach ležala borovica. Do stromu neskôr skoro v sedmdesiatkilometrovej rýchlosti narazil vlak so šiestimi cestujúcimi. Aj táto nehoda sa zaobišla bez zranení.

 

"K vykoľajeniu nedošlo iba zhodou okolností úplne nezávislé na vôli obvineného," uviedol štátny zástupca Martin Biely v obžalobe. "V žiadnom prípade som nechcel nikoho zraniť a nechcel som nikomu ublížiť," tvrdí Balda. 

 

V oboch prípadoch sa v okolí nehôd našli letáky s písanými textami, ktoré mali vyvolať pocit, že sú písané osobou z moslimského prostredia a vyzývali k teroristickým útokom. "Alah akbar! Česko je neveriaci pes," a podobné heslá šíril Balda aj po celkom trinástich miestach Českej republiky, listy v podobnom duchu zaslal televízii Prima. Zámerne tak chcel vyvolať strach z imigračnej vlny a najmä moslimov. Informuje portál novinky.cz.

 

Dôchodca: V hlave sa mi to zrovnalo

 

Balda sa na súde k činom priznal. K vyrúbaniu stromov na koľaje ho podľa jeho slov viedli prášky na vysoký tlak, vďaka ktorým trpel pocitmi stiesnenosti, zvieravými pocitmi a búšením srdca. K tým sa pripojili sny v súvislosti s tým, čo videl v správach - útoky imigrantov v Nemecku či vo Francúzsku. Konkrétne sa mu vraj zdalo, že sa "sem valia vlaky".

 

"Prehodnocoval som to príliš chybne, že sme v ohrození, že sa u nás môže stať niečo podobné. Ako v stredoveku, keď jedna náboženská skupina utláčala druhú," vysvetľoval súdu Balda, ktorému sa vraj vo väzbe "všetko v hlave trochu zrovnalo".

 

"Bola to blbosť, ako som o tom všetkom premýšľal. V žiadnom prípade som nechcel nikoho zraniť a nechcel som nikomu ublížiť. Chcel som vyvolať odpor. Prehodnotil som všetky svoje prístupy a názory a zistil som, že to bola odo mňa blbosť," kajal sa pred súdom Balda.

 

img

Jaromír Balda. Zdroj: Facebook

 

Šírením nenávistných textov chcel potom vraj vzbudiť pozornosť verejnosti a vlády. "Chcel som, aby sa tie chytré české hlavičky pozdvihli nad zlaté české ručičky a uvedomili si, čo sa môže stať," vysvetľoval elektrikár na dôchodku.

 

"Mal som iba strach z nábožensky zmanipulovaných samovražedných migrantov. Proti normálnym nemám nič," podotkol tiež. Za teroristický útok a vyhrážanie mužovi hrozí až pätnásť rokov väzenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies