V Rusku zverejnili šokujúce detaily o vražde kráľovskej rodiny

NETKY.SK • 10 Október 2021, 08:00 • 2 min
V Rusku zverejnili šokujúce detaily o vražde kráľovskej rodiny

MOSKVA – Presne pred sto rokmi zastrelili v Jekaterinburgu posledného ruského panovníka Mikuláša II. a jeho rodinu. Niektoré okolnosti smrti členov kráľovskej rodiny, ako aj osud ich pozostatkov, sú stále zahalené rúškom tajomstva, ale mozaika sa postupne skladá. Okolnosti vraždy sa podarilo zrekonštruovať až teraz.

slovakia

left justify in out

Dlhé roky nebolo jasné, kto nariadil likvidáciu kráľovskej rodiny: boľševická elita alebo miestna vláda. Podľa materiálov, ktoré zverejnil vyšetrovací výbor Ruska, revolucionári polemizovali o osude panovníka. Niektorí navrhovali jeho okamžitú likvidáciu, iní chceli vo veľkom zariadiť „posledné dni cárstva“: Lenin presadzoval myšlienku celonárodného súdu, ktorý sa skončí rozsudkom smrti. Vodca plánoval, že tento proces bude na propagandistické účely najverejnejší.

 

img

 

Vodcovia revolúcie však nevzali do úvahy jednu vec – československý zbor Bielej gardy rýchlo postupoval smerom k hlavnému mestu Uralu. Začiatkom júla 1918 už bolo jasné, že mesto čoskoro obsadia. Regionálny výkonný výbor Uralu posielal do centra jeden telegram za druhým s jedinou otázkou: „Čo robiť s cárom?“

 

img

 

Miestne úrady nechceli rozhodovať sami o osude takej významnej osobnosti. V Moskve tiež nikto neprebral zodpovednosť obávajúc sa ľudovej pomsty. Oficiálny rozkaz na vraždu v skutočnosti neprišiel. Z archívov predložených vyšetrovacím výborom vyplýva, že centrum uvažovalo o tom, ako sa očistiť a preniesť vinu na uralské miestne orgány. Ale svedecké výpovede sa zhodujú – v skutočnosti si to politbyro uvedomovalo.

 

Poprava Romanových bola maximálne utajená

 

Vymysleli aj dôvod. Kráľovská rodina sa od služobníctva dozvedela o ofenzíve Bielej gardy a vypracovala plán úteku. Boľševici tvrdili, že panovník so svojou manželkou, dedičom a dcérami sa už pokúsil skryť  v Toboľsku. Ale tam sa nachádzali v exile. Predtým, od okamihu cisárovho zrieknutia sa trónu, držali kráľovské osoby vo väzbe v Cárskom Sele.

 

„Nemôžete tam ísť, pán plukovník,“ túto frázu počul cisár viackrát od vojakov, ktorí ho strážili. Nemohli opustiť územie paláca, v ktorom ich držali ako zajatcov, nemohli chodiť na prechádzky kedy sa im chcelo, neustále sa tam zhromažďovali davy ľudí, aby si pozreli kráľovskú rodinu, a Romanovci sa sťažovali, že sa cítia ako v klietke, ich listy podliehali cenzúre. Všade mimo domu sprevádzalo rodinných príslušníkov šesť ozbrojených vojakov.

 

Cárovná Alexandra Feodorovna napísala, že „skúšky im zoslal Boh“. Rovnako ako jej manžel verila, že vypuknutie nepokojov sa čoskoro skončí a všetkých, ktorí boli na strane kráľa presviedčala, aby nepodliehali zúfalstvu.

 

Posledné útočisko pred smrťou

 

Posledným útočiskom pre kráľovskú rodinu bol dom obchodníka Ipatieva v Jekaterinburgu. Najprv tam chceli zabiť iba Romanovcov, potom si však spomenuli, ako jeden zo sluhov odovzdával väzňom listy z vonkajšieho sveta. Nakoniec sa rozhodli zabiť všetkých sedem členov rodiny a štyroch sluhov: lekára Jevgenia Botkina, kuchára Ivana Kharitonova, lokaja Alexeja Trupa a slúžku Annu Demidovú.   

 

Strážcovia, ktorí zohrali úlohu katov, dlho preberali spôsoby zabíjania Romanovcov. Napríklad ich chceli   zahádzať bombami, ale šéf ochranky prezradil: „Zhora bolo nariadené urobiť všetko potichu“. Z rovnakého dôvodu bola zamietnutá aj iná možnosť – zastreliť ich, kým všetci spali. Báli, že susedia započujú výstrely.

 

Strážcovia boli dvaja z pobaltských štátov (vtedy ZSSR), jeden Maďar a štyria Rusi. Preto nebola vražda kráľovskej rodiny výlučne „pracou Židov“ – tento antisemistický mýtus sa aktívne opakoval desaťročia. Väčšina Lotyšov, ktorá sa dozvedela, že majú zabiť cárske dcéry, to odmietla. V dôsledku toho bolo prijatých 13 ľudí, väčšinou Rusov.

 

Vražedná noc

 

V noci 17. júla väzňov nečakane zobudili a nariadili im, aby sa pripravili na cestu, ale zároveň „si nič so sebou nebrali“. Na ulici nechali bežať motor nákladného auta,  naštartovali ho účelovo, aby stlmilo zvuky streľby. Preto si Romanovci mysleli, že si doň môžu dať veci, a napriek tomu vzali so sebou pár tašiek, posteľnú bielizeň a vankúše. Šperky, ktorých bolo veľa, skryli; cisárovná a dcéry ich zašili do korzetov. Diamanty sa našli až po poprave.

 

img

 

Po streľbe sa ukázalo, že nezabili všetkých. Tri princezné – Tatiana, Oľga a Anastázia – prežili vďaka diamantom všitým do korzetu. Potom sa začalo to najhoršie. Začali ich bodať bajonetmi, ale opäť im prekážali diamanty. Nakoniec ich zastrelili priamo do hlavy. Anastázia, najmladšia dcéra, predstierala, že je mŕtva. Katovia si to všimli, až keď začali telá nakladať na nosidlá. Princezná začala strašne kričať, kým ju dobíjali bajonetmi a puškami.

 

Vyšetrovací výbor Ruska dospel k záveru, že žiadna z obetí neprežila. Vyšetrovatelia tak nakoniec vyvrátili mýtus o Anastázii, ktorej sa údajne podarilo utiecť do Európy.

 

Zverejnené materiály odhaľujú ďalšie tajomstvo smrti Romanovcov

 

Okolnosti vraždy sa podarilo zrekonštruovať až po sto rokoch. Pozostatky Romanovcov boli nájdené až v roku 1979 v meste Porosenkov Log v 90. rokoch 20. storočia. Skúšky potvrdili ich pravosť, ale Ruská Pravoslávna cirkev so závermi nesúhlasila. Mala spoľahlivé informácie, že telá kráľovskej rodiny boli zhodené do bane v Ganina Yama, čo je vzdialené niekoľko kilometrov od pôvodne oznámeného mesta – teraz sa tam nachádza známy kláštor. Preto začali v roku 2015  nové vyšetrovanie. Otázka miesta ich pochovania je stále otvorená. Vyšetrovací výbor Ruska zatiaľ zverejnil iba prvú časť materiálu. Nasledujúce časti predstavia výsledky skúmania kráľovských pozostatkov.

  




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies