Rezort plánuje z Plánu obnovy investovať rozumne. Dočkáme sa kvalitnejšej zdravotnej starostlivosti?

NETKY.SK • 26 Marec 2021, 15:56 • 2 min
Rezort plánuje z Plánu obnovy investovať rozumne. Dočkáme sa kvalitnejšej zdravotnej starostlivosti?

BRATISLAVA - Cieľom Plánu obnovy a odolnosti SR je podľa rezortu zdravotníctva radikálne zvýšiť kvalitu a dostupnosť zdravotnej starostlivosti.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo preto odmieta jeho spochybňovanie. Ako uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová, reštart slovenského zdravotníctva znamená, že sa dajú do pohybu reformy a investície. Plán obnovy je cesta ku kvalitnému a ekonomicky udržateľnému zdravotníctvu.

 

Optimalizácia nemocníc
Plán obnovy ráta s optimalizáciou siete nemocníc, reformou prípravy investičných projektov v zdravotníctve aj centralizáciou riadenia najväčších nemocníc.

 

Optimalizovať by sa mala aj sieť akútnej zdravotnej starostlivosti, stanoviť sa má tiež nová definícia neodkladnej zdravotnej starostlivosti. Plán obnovy tiež zahŕňa reformu poskytovania všeobecnej starostlivosti o dospelých, deti a dorast.

 

Na reformy následne nadväzuje investičná činnosť. Patrí sem projektová príprava a projektové riadenie investícií a nemocnice v novej sieti, teda výstavba, rekonštrukcie a vybavenie.

 

 

Digitalizácia zdravotníctva

Počíta sa aj s digitalizáciou v zdravotníctve, výstavbou a obnovou staníc záchrannej zdravotnej služby, obnoviť sa má aj jej vozový park. Investovať sa má aj do akútnych telemedicínskych služieb a kapacít Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby. Podporiť sa má aj otváranie nových ambulancií primárnej starostlivosti v nedostatkových oblastiach.

„Z uvedeného zamerania reforiem a investícií je zrejmé, že úžitok z Plánu obnovy a odolnosti budú mať pacienti i samotní zdravotníci bez ohľadu, v akej právnej forme poskytujú zdravotnú starostlivosť. Napríklad investície do nových ambulancií sa týkajú výhradne súkromných ambulancií, keďže tie sú v súkromných rukách,“ konštatovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva.

 

Ako dodala, odborníci z rezortu zdravotníctva zároveň rokujú s kolegami z ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie a so zástupcami Európskej komisie o ďalších zdrojoch na výstavbu zdravotníckych zariadení z nového eurofondového obdobia.

 

AOPP považuje návrh za diskriminačný
Plán obnovy v oblasti zdravotníctva v piatok na tlačovej besede kritizovala prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP) Mária Lévyová.

 

Je podľa nej diskriminačný pre ľudí žijúcich v menších mestách. Upozornila na to, že investície majú smerovať len do štátnych zdravotníckych zariadení. Plán obnovy mal podľa nej garantovať lepšie zdravotníctvo, avšak priniesol sklamanie.

 

To, že sa plán obnovy má vzťahovať len na štátne zdravotnícke zariadenia, kritizoval aj prezident Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Marián Petko.

 

Vníma to ako protiústavný zámer, ktorý je v rozpore s programovým vyhlásením vlády. Prezident Asociácie súkromných lekárov (ASL) Marián Šóth vidí obrovský problém v implementácii celého plánu obnovy.

 

Ak sa podľa neho do 18 mesiacov nepodarí implementovať plán obnovy do praxe, žiadne finančné zdroje na Slovensko neprídu. Mnohé časové horizonty, ktoré sú uvedené v pláne obnovy, považuje za absolútne chaotické.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies