VIDEO: Nové zábery Titanicu odhalili jeho rozklad

NETKY.SK • 22 August 2019, 16:28 • 2 min
VIDEO: Nové zábery Titanicu odhalili jeho rozklad

Výprava, ktorú vedie výskumník Victor Vescovo, zverejnila nové zábery legendárneho vraku zaoceánskej lode Titanic.

slovakia

left justify in out

Prieskumníci strávili pri vraku ležiacom v hĺbke takmer štyroch kilometrov osem dní a zaobstarali prvé zábery slávnej lodi po štrnástich rokoch.

 

Zábery vytváral Vescovov tím na začiatku augusta v rámci výpravy Five Deeps Expedition, ktorá si kladie za cieľ počas 11 mesiacov ponoriť sa do najhlbších miest všetkých piatich svetových oceánov (v máji sa Vescovo potopil na dno Mariánskej priekopy). Pri Titanicu strávila posádka osem dní, počas ktorých uskutočnila celkom päť ponorov.

 

"Je to veľký, naozaj veľký, vrak. Nebol som poriadne pripravený na to, aký obrovský je," uviedol skúsený prieskumník pre BBC.

 

"Vidieť to je neobyčajný zážitok," dodal s tým, že najúchvatnejší moment prišiel v okamihu, keď sa svetlá odrážali od trupu lode.

 

Výskumníci sa však nešli potopiť do obrovskej hĺbky len kvôli zážitku. Pomocou metódy nazývanej fotogrametria chcú nahrávky a snímky využiť na vytvorenie detailných 3D modelov slávnej lode. Za pár desiatok rokov to bude totiž dosť možno to jediné, čo z nej zostane.

 

Známe časti vraku sú nadobro preč


Vrak totiž postupne pohlcuje príroda. Silné morské prúdy, korózia a kovy požierajúci baktérie dali dvom hlavným častiam vraku, ktoré sa od seba nachádzajú zhruba 600 metrov, poriadne zabrať. Niektoré časti, dôverne známe z predchádzajúcich záberov, už zmizli.

 

"Kapitánova vaňa je medzi nadšencami do Titanicu nesmierne populárna - a teraz je preč," uviedol Vescovo príklad.

 

Za svoje vzala takmer celá kapitánovho kajuta. "Celá tá paluba sa prepadá," dodal. Podľa niektorých teórií vrak nadobro zmizne okolo roku 2030.

 

V roku 1991 objavila Henrietta Mannová baktérie, ktoré Titanic požierajú. Dostali meno Halomonas titanicae.

Titanic sa potopil pri svojej prvej plavbe 10. apríla 1912. Z 2223 cestujúcich a členov posádky "nepotopiteľnej" lode zomrelo 1517 ľudí.

 

 

Dlho sa predpokladalo, že loď klesla na dno v jednom kuse, až keď bol v roku 1985 Titanic nájdený, zistil americko-francúzsky tím, že pred dosadnutím na dno sa loď rozlomila na dva kusy.

 

Pred Vescovovou expedíciou sa ľudia naposledy k vraku potopili v roku 2005. O päť rokov neskôr vrak a okolie zmapovali diaľkovo ovládanie roboti. Od roku 2012 je zrejme najslávnejší vrak pod ochranou organizácie UNESCO.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies