AKTUALIZÁCIA: Igor Matovič navrhuje poskytnúť 500 miliónov eur dotknutým prevádzkam!

NETKY.SK • 26 November 2021, 14:15 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Igor Matovič navrhuje poskytnúť 500 miliónov eur dotknutým prevádzkam!

BRATISLAVA - Igor Matovič a Boris Kollár prišli s ďalšou novinkou! Po očkovacej lotérii prinášajú poukazy v hodnote 500 eur. Dnes zvolali tlačovú konferenciu so zaujímavým názvom Ponuka, ktorá sa neodmieta. Sloboda a Solidarita posiela Igorovi Matovičovi drsný odkaz.

slovakia

left justify in out

Minister financií Igor Matovič navrhuje poskytnúť 500 miliónov eur dotknutým prevádzkam, ktoré najviac trpeli v prvej, druhej a trpia v tretej vlne pandémie nového koronavírusu. Prevádzky sú zoradené v troch skupinách: HORECA, kultúra, služby

 

img

 

"Prevádzky sú zoradené do troch skupín. Prvý sektor je tzv. HORECA, čo sú hotely, penzióny, reštaurácie, kaviarne. Druhý sektor: kultúra, divadlá, koncerty, galérie, festivaly či kiná. Tretí sektor predstavujú služby – kaderníctva, masáže, manikúry, pedikúry, akvaparky, wellness, posilňovne, rôzne športové aktivity a podobne," vysvetlil Matovič.

 

Ako sa dostanú peniaze k prevádzkam?

Peniaze by sa k týmto prevádzkam mali dostať prostredníctvom poukazov pre dôchodcov. Na služby pre tieto dotknuté prevádzky by dostávali poukaz na 500 eur dôchodcovia vo veku 60+.

 

Poukaz by mali dostať za absolvovanie očkovania treťou dávkou a za očkovanie prvou dávkou. Poukaz by mal byť prenosný na inú osobu. Cieľom je podporiť očkovanie u približne 380 000 nezaočkovaných dôchodcov nad 60 rokov. Matovič konštatoval, že sú pripravení o tejto zmene rokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

 

 

Kollár uvítal túto cestu presvedčenia na očkovanie. Podľa neho je podstatné motivovať dôchodcov. "Hnutie Sme rodina je proti povinnému očkovaniu."  Tak sa podľa Kollára obchádza možnosť povinného očkovania a zároveň sa snažia byť zodpovední a čo najviac ľudí presvedčiť, aby sa dali očkovať.

 

Má táto možnosť podporu?

Túto možnosť podporuje 73 poslancov. Kollár vyzval opozíciu aj koalíciu, aby sa postavili za zodpovednosť, za očkovanie a za dôchodcov. "Igor Matovič by nemal poskytovať podobné mediálne vyhlásenia bez dohody s koaličnými partnermi. Takto sa totiž ľahko môže dostať do situácie, kedy bude mať problém nájsť v koalícii dostatočnú oporu," zamyslel sa politológ Radoslav Štefančík. "Na druhej strane, teoreticky môže rátať s podporou opozície, keďže práve tej by sa len veľmi ťažko vysvetľovalo, prečo nepodporila návrh, ktorý prináša financie našim dôchodcom."

 

"Treba tiež povedať, že 500 euro na hlavu je veľa peňazí, takže na seniorov určite budú pôsobiť motivačne. Trochu sa však obávam, že mnohí starkí, ktorí sa do dnešného dňa nezaočkovali, sú hlboko presvedčení odporcovia vakcinácie," dodal Kollár.

 

img

 

Strana SaS protestuje

Na tlačovú besedu Kollára a Matoviča reagovala aj strana Sloboda a Solidarita. Igorovi Matovičovi posielajú drsný odkaz. "Mrzí nás, že Igor Matovič porušil dohodu koaličnej rady. Zástupcovia strany SaS na koaličnej rade súhlasili s odmenou pre očkovaných seniorov maximálne do výšky 150 eur. Ďalšie navýšenia sme vetovali najmä z dôvodu udržateľnosti verejných financií. Z koaličnej rady sme odchádzali s dohodou, že sa budeme o tom ešte rozprávať na základe dát."

 

Možno vás zaujme: VIDEO: Igor Matovič chce zaviesť napríklad rekreačný a gastro bonus, povinné krčahy s vodou v reštaurácii či tringelt 9%

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona