Súkromní lekári: Kým bude ePN povinná, treba upraviť podmienky

NETKY.SK • 13 Január 2024, 08:10 • 2 min
Súkromní lekári: Kým bude ePN povinná, treba upraviť podmienky

BRATISLAVA - Kým bude vystavovanie elektronickej práceneschopnosti (ePN) pre lekárov špecialistov povinné, je potrebné upraviť jeho podmienky. Apeluje na to Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR. Zdôraznila, že problémom nie je neochota špecialistov, ale nedostatočná legislatíva a chýbajúca úprava základných situácií, ktoré môžu nastať.

slovakia

left justify in out

Asociácia v tejto súvislosti vyzvala Ministerstvo zdravotníctva SR, že pokiaľ nesplní prísľub odložiť povinnosť špecialistov vystavovať ePN, respektíve nenechá vystavovanie na dobrovoľnej báze, má bezodkladne vydať záväzný dokument, ktorý upraví podmienky vystavovania elektronického potvrdenia.

Konkrétne žiada úpravu napríklad pri vystavovaní alebo ukončení práceneschopnosti v prípade, ak pacient navštívi špecialistu bez odporúčania všeobecného lekára, alebo v prípade, ak všeobecný lekár odošle pacienta na konziliárne vyšetrenie. Rovnako v situácii, keď je potrebné poznať sociálnu anamnézu pacienta, aby sa zamedzilo zneužívaniu systému.

"V súvislosti s problematikou vystavovania PN špecialistami je nutné uvedomiť si, že práve všeobecný lekár je ústrednou postavou, ktorá manažuje pacienta, má komplexný obraz o jeho zdravotnom stave, sociálnej anamnéze aj pracovných súvislostiach," podotkla ASL.

Asociácia zdôraznila, že jej členovia sa zmenám v prospech pacientov nebránia. "Akékoľvek zmeny však musia byť premyslené, aby nenapáchali viac škody ako osohu, najmä v oblasti vzťahov medzi lekármi navzájom a predovšetkým medzi lekármi a pacientmi," ozrejmila. Zároveň podotkla, že podobná situácia nastala nedávno pri zmenách v predpisovaní liekov.

Lekári špecialisti sú od januára povinní vystavovať potvrdenie o práceneschopnosti v elektronickej podobe. Na nedostatky v tejto súvislosti upozornil aj Zväz ambulantných poskytovateľov, podľa ktorého na to nie sú pripravení. Apelujú preto na urýchlené zapracovanie zmien v predmetnom zákone, na ktorých sa mali dohodnúť koncom roka na stretnutí so zástupcami rezortu zdravotníctva, Národného centra zdravotníckych informácií a Sociálnej poisťovne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / ASL, Foto: Aktuality.sk / iStockphoto (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies