Poľský minister vyzýva, aby Poliaci vetovali rozpočet EÚ. Podľa ľavičiarov minister argumentačne klame

NETKY.SK • 16 November 2020, 18:44 • 2 min
Poľský minister vyzýva, aby Poliaci vetovali rozpočet EÚ. Podľa ľavičiarov minister argumentačne klame

Poľský minister spravodlivosti vyzýva, aby sa Poliaci za snahu Európskej únie potrestať Varšavu za reformy v oblasti justície, pomstilo vetom rozpočtu spoločenstva.

slovakia

left justify in out

"Radikálne ohraničenie suverenity,“ povedal minister spravodlivosti Poľska Zbigniew Ziobro s tým, že sa to udeje ak Európska únia prijme nový mechanizmus, ktorý má podmieniť príjem z rozpočtu Európskej únie. Týka sa to najmä snáh Poľska o reformy justície takým spôsobom, ktoré sa nepáčia Bruselu.

 

 

Ziobro už v júli vyzýval premiéra Tadeusza Morawieckeho, aby na rokovaní v Bruseli využil právo veta. Tým teraz Poľsko reálne hrozí, rovnako aj Maďarsko, ktorého premiér Viktor Orbán už poslal list Urzule von der Leyenovej i šéfovi Európskej rady Charlesovi Michelovi.

 

Toto práco už viackrát využili viaceré krajiny a šéf poľského ministerstva spravodlivosti sa nazdáva, že je to dôležitý mechanizmus EÚ práve umožňujúci obranu záujmov suverénnych členských štátov. Poľsko teraz chce rovnako vetoval napríklad 7-ročný rozpočet.

 

„Úspešný nástroj smerujúci k zablokovaniu politického projektu radikálneho ohraničenia suverenity Poľska,“ povedal s tým, že EÚ dáva zastupiteľské demokracie jednotlivých štátov do role pozorovateľov, ktorí si o vlastnej krajine nemôžu rozhodovať sami.

 

 

Nazdáva sa, že takto ide o politickú či kultúrnu kolonizáciu, najmä v malých krajinách, ktoré takto ničia tie veľké. Nazdáva sa, že nemecké predsedníctvo a nemeckí predstavitelia EÚ chcú oslabiť Poľsko. „Nesúhlasíme s takým radikálnym úderom do poľských pozícií,“ povedal Ziobro, dodal s tým, že Poľsko trvá na realizovaní svojich vlastných zámerov.

 

Minister spravodlivosti je presvedčený, že sa láme aj právo EÚ, keďže „všetky veci, ktoré nepodliehajú orgánom Európskej únie, prináležia do právomoci krajín“. Poľsko podľa neho bráni záujmy všetkých.

 

„Aby mali právo veriť, že tento bod nie je prázdny, ale bude chrániť ich záujem." Preto minister v pondelok poslal list premiérovi Morawieckemu, kde ho vyzval, aby náš severný sused zrealizoval právo veta.

 

Práve Ziobrova politická strana ako súčasť koalície patrí k tým radikálnejším voči EÚ, kým najsilnejšia vládna strana Právo a Spravodlivosť, patrí k tým viac proeurópskym. Práve aj pre spory kvôli postojom k EÚ v lete hrozil pád vládnej koalície.

 

 

Poslanec Ľavice Andrzej Szejna pripomenul, že Ziobro sa správa ako keby nebol minister spravodlivosti, ale šéf rezortu zahraničných vecí. Tvrdí totiž, že ak Poľsko zablokuje rozpočet, nie je dôvod na obavy, lebo Poľsko dostane také isté množstvo peňazí. Klamú a konajú na škodu Poľka, nazdáva sa Szejna.

 

„Pán Ziobro klame v dvoch bodoch. Po prvé. Poľsko a Poliaci nedostanú toľko isto peňazí, pretože nedostanú peniaze z prostriedkov obnovy európskeho hospodárstva po kríze, ktorý je vo výške 750 miliár eur,“ vysvetlil.

 

Dodal, že minister klame aj preto, že nariadenie o ochrane finančných záujmov „sa bude týkať rovnako aj tých provizórnych peňazí“. Poslanec Ľavice sa nazdáva sa, že ak použijú právo veta, Poľsko zostane bez peňazí, kým ostatných 26 krajín sa spolu dohodne bez Poľska.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies