VIDEO Nečakaný objav! Archeológovia po 160 rokoch otvorili údajne prázdny sarkofág a našli toto!

NETKY.SK • 28 Marec 2018, 16:00 • 2 min
VIDEO Nečakaný objav! Archeológovia po 160 rokoch otvorili údajne prázdny sarkofág a našli toto!

Takéto odhalenie po 160 rokoch austrálsky archeológovia nečakali!

slovakia

left justify in out

Okolo roku 1860 dostalo múzeum patriace univerzite v Sydney z Egypta niekoľko exponátov. Boli medzi nimi aj sarkofágy a múmie. Zatiaľ čo výskumníci sa venovali tým zaujímavejším a zachovalejším, táto ostala až doteraz v depozitári.

 

Viac ako 2500-ročný sarkofág sa vedci rozhodli po takmer 160 rokoch podrobiť bližšiemu výskumu. Doposiaľ sa rakva považovala za prázdnu, navyše, bola značne poškodená, preto veľký záujem nebudila. Prišlo však prekvapenie!

 

Archeológovia po jej otvorení zistili, že prázdna rozhodne nie je. Obsahovala časti múmie, pravdepodobne kňažky. Okrem nich sa tu nachádzalo aj viac ako 7000 korálikov z pohrebného šálu. Jej pozostatky sú do veľkej miery znehodnotené vykrádačmi hrobov, no napriek tomu predstavujú pre odborníkov dôležitý objav. Na rozdiel od lepšie zachovaných múmií, do ktorých sa zasahovať nesmie, táto poskytne množstvo dôležitých informácií pre fyzický výskum.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies