V Nairobi sa konalo stretnutie technologických expertov. Účelom bola podpora inteligentných miest v Afrike

NETKY.SK • 14 Február 2024, 11:30 • 2 min
V Nairobi sa konalo stretnutie technologických expertov. Účelom bola podpora inteligentných miest v Afrike

NAIROBI - Technologickí experti sa v pondelok (12.2.) stretli v kenskom hlavnom meste Nairobi, aby podporili rozvoj inteligentných miest v Afrike.

slovakia

left justify in out

Na konferencii sa zúčastnilo viac ako 100 zainteresovaných strán zložených z vysokých štátnych úradníkov, súkromného sektora a akademickej obce z Afriky. Cieľom bolo podporiť inovácie a spoluprácu pri rozvoji inteligentných miest na kontinente, ktoré poskytujú svojim obyvateľom efektívne služby.

Hlavný tajomník kenského ministerstva informácií, komunikácií a digitálnej ekonomiky Edward Kisiang'ani vo svojom úvodnom príhovore uviedol, že Keňa je v súčasnosti na čele priekopníckych iniciatív s rozvojom technologického mesta Konza Technopolis, ktoré sa nachádza približne 70 km južne od Nairobi a stelesňuje zásady udržateľnosti, inovácií a inkluzívnosti.

"Prvá fáza Konza City sa blíži k dokončeniu, čo predstavuje významný krok vpred v našom záväzku budovať inteligentnejšie a odolnejšie mestá," uviedol Kisiang'ani. Poznamenal, že Afrika môže rozvíjať inteligentné mestá prostredníctvom využívania údajov s cieľom vytvoriť mestské centrá, ktoré reagujú na potreby obyvateľov miest.

Delyno du Toit, manažér dátovej vedy v Kapskom Meste v Južnej Afrike, uviedol, že inteligentné mestá majú potenciál zlepšiť kvalitu života obyvateľov, čím podporujú hospodársky rast a environmentálnu udržateľnosť.

"Cesta k budovaniu inteligentnejších miest je sľubná a nevyhnutná, od využívania analýzy údajov a technológií internetu vecí (IoT) na optimalizáciu mestskej infraštruktúry a služieb až po využitie sily digitálnych inovácií na riešenie naliehavých mestských výziev," povedal.

Zároveň tiež dodal, že inteligentné mestá v Afrike zabezpečia, aby kontinent bojoval proti zmene klímy znížením emisií skleníkových plynov z ľudskej činnosti.

Vedúca oddelenia knižnice a dokumentácie na ghanskom ministerstve pre miestnu samosprávu, decentralizáciu a rozvoj vidieka Judith Quarshie uviedla, že africké mestá môžu využiť digitálne nástroje na to, aby sa stali odolnými voči zmene klímy. Taktiež dodala, že africké mestské centrá musia investovať do obnoviteľných zdrojov energie, umelej inteligencie, robotiky, ako aj do inteligentných systémov verejnej dopravy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Xinhua News Agency
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies