VIDEO Aktivisti chceli zabrániť uvedeniu ohavnej hry, kde Ježiš znásilňuje moslimku. Na súde však neuspeli

NETKY.SK • 21 Máj 2018, 18:37 • 2 min
VIDEO Aktivisti chceli zabrániť uvedeniu ohavnej hry, kde Ježiš znásilňuje moslimku. Na súde však neuspeli

BRNO - Kresťanskí aktivisti, ktorí chcú zamedziť uvedeniu hry Naša násilie a vaše násilie na festivale Divadelný svet Brno, neuspeli na súde s návrhom na predbežné opatrenie. Krajský súd ho zamietol, povedala hovorkyňa súdu Eva Sigmund.

slovakia

left justify in out

V inscenácii postava Ježiša znásilňuje moslimku. Hra by mala byť uvedená 26. mája. Aktivisti na usporiadateľa podali kvôli inscenácii žalobu, o tej súd doteraz nerozhodol. Podaná je tiež necelá desiatka trestných oznámení.

 

Prvý návrh na predbežné opatrenie bol podľa hovorkyne zamietnutý, pretože žiadal, aby sa hra nehrala nikdy. Súd navrhovateľa poučil, že inštitút predbežného opatrenia slúži pre dočasnosť, kým súd nerozhodne o žalobe. Krajský súd následne dostal druhý, opravený návrh, podľa ktorého je daná hra verejná záležitosť a nespĺňa znaky nekalej súťaže. "Súd návrh zamietol s odôvodnením, že znaky nekalej súťaže to nespĺňa," uviedla hovorkyňa.

 

Ohavnosť: Národné divadlo v Brne uvedie hru, v ktorej Ježiš znásilňuje moslimku!

 

Doplnila, že navrhovateľ sa môže do 15 dní od doručenia odvolať na Vrchný súd v Olomouci. Žalobou proti Národnému divadlu Brno a ďalším štyrom spoluorganizátorom sa súd doteraz nezaoberal. Aktivisti v nej žiadajú, aby sa obžalovaní zdržali prevádzkovania divadelnej hry, ktorú označujú ako blasfemickou, teda rúhačskou. Vec rieši aj mestské štátne zastupiteľstvo, podľa jeho hovorcu Ivo Hahna eviduje menej ako desať trestných oznámení. Informuje portál novinky.cz

 

Aktivisti budú protestovať

 

Proti hre sa ohradila cirkev aj niektorí politici. Na deň uvedenia hry, sobotu 26. mája, pripravujú kresťanskí aktivisti protest. Napísali tiež otvorený list primátorovi mesta Petrovi Vokřálovi. Podľa listu hra vybočuje z ústavného práva na slobodu prejavu a slobodu umeleckej tvorby. Aktivisti pod otvorený list zozbierali asi 7000 podpisov.

 

Predstavenie Naše násilie a vaše násilie prináša pohľad na Európu prekvapenú migračnou krízou. Podľa festivalových dramaturgov provokatívnym spôsobom kladie nepríjemné otázky. Týkajú sa náboženstva, prístupu Európy k situácii na Blízkom východe i nerovnakého nazerania na obete teroristických útokov v Európe a Bagdade či Kábule.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies