REPORTÁŽ: Rezort školstva predstavil nový manuál pre základné a stredné školy

NETKY.SK • 18 August 2020, 14:43 • 2 min
REPORTÁŽ: Rezort školstva predstavil nový manuál pre základné a stredné školy

BRATISLAVA - Školy by sa nemali zatvárať celoplošne. Pomôcť by tomu mal manuál, ktorý po dobu trvania pandémie stanovuje základné prevádzkové podmienky od materských až po vysoké školy. Uviedol to minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) na dnešnej tlačovej konferencii.

slovakia

left justify in out

 

Pomoc školám 

Školská dochádzka bude povinná. Opatrenia si budú môcť pozrieť na stránke ministerstva či prostredníctvom portálu Učíme na diaľku. Nájdu tam manuál pre základné umelecké školy, študentské domovy či pre základné a stredné školy.

 

Tri úrovne 
Ustanovenia majú odporúčací charakter a školy ich môžu vykonať podľa svojich možností. Dokument je vypracovaný formou výstražného systému a manuálu odporúčaní na troch úrovniach, a to zelenej, oranžovej a červenej. Zelená fáza predstavuje stav, kedy škola nemá žiadneho podozrivého ani pozitívneho žiaka či zamestnanca. Oranžová fáza zachytáva situáciu, kedy má škola žiaka alebo zamestnanca podozrivého na ochorenie. Červená fáza obsahuje zoznam opatrení v prípade pozitívnych výsledkov dvoch a viac prípadov u žiakov alebo nepedagogického pracovníka alebo jedného pedagóga.

 

img

 

Opatrenia v školách 
Počas obdobia od 2. do 15.septembra sa nad rámec zelenej fázy odporúčajú viaceré opatrenia, ako napríklad nosenie rúška či častejšia dezinfekcia. Opatrenia sa podľa epidemiologickej situácie môžu predĺžiť a dodržiavať aj počas obdobia od 16. do 23.septembra.

 

Vyjadrenie ministra školstva 
Gröhling priblížil, že na začiatku školského roka plánujú pri zavádzaní opatrení postupovať individuálne podľa každého regiónu a situácie v ňom. "Počas troch mesiacov sme s cieľom minimalizovať nákazu zavreli školy a prešli si dištančnou výučbou. Myslím si, že rodičia, žiaci aj učitelia sa zhodnú, že toto obdobie stačilo a je na čase vrátiť sa do škôl v čo najnormálnejšom režime," povedal.

 

Príprava aj na možné zavretie škôl

Hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecnú starostlivosť pre deti a dorast Elena Prokopová uviedla, že rátajú s tým, že sa môžu školy počas školského roka zavrieť. Dodáva, však že by to malo mať opodstatnenie.

 

img

 

Pravidlá pre žiakov a študentov 
Školy by mali zaistiť pri vstupe do budovy dezinfekciu rúk. Počas prvých dvoch týždňov školského roka budú v interiéri školy povinné rúška pre žiakov druhého stupňa základných škôl a stredoškolákov. Vysokoškoláci by ich mali nosiť všade vo vnútorných priestoroch univerzity.

 

Ťažké prípady zatiaľ bez rúška

Prokopová uviedla, že deti s autizmom, respiračnými či kožnými ťažkosťami, tak ako to definuje hlavný hygienik, nemusia nosiť rúško. Doplnila však, že diskutujú s Úradom verejného zdravotníctva SR, aby aj tieto deti na začiatku roka mali rúško.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies