Rusko nezostreľuje, len spaľujú elektroniku amerických stíhačiek

NETKY.SK • 2 Marec 2020, 10:11 • 2 min
Rusko nezostreľuje, len spaľujú elektroniku amerických stíhačiek

MOSKVA – Ruský systém elektronického boja „Krasucha“ spálil dve z najdrahších amerických stíhačiek.

slovakia

left justify in out

Podľa správ zverejnených americkou armádou mali ruské systémy elektronického boja, ktoré sú v súčasnosti nasadené za účelom obrany územia Sýrie, spôsobiť vážne poruchy dvoch najdrahších amerických stíhačiek F-35 a F-22. Ich systémy sa ocitli pod silným rádioelektronickým vplyvom a stali úplne nepoužiteľné, pretože nemohli presne určiť polohu vo vzdušnom priestore nad Sýriou.

 

"Izraelské zdroje sú čoraz viac presvedčené, že trojtýždňové zlyhávanie systému GPS  pre civilné lety je vedľajším účinkom ruských elektronických protiopatrení v Sýrii", informuje Breaking Defense.

 

"Moskva bráni v možných útokoch na Sýriu, ako západným lietadlám vrátane najnovších tajných lietadiel F-22 a F-35, tak aj improvizovaným teroristickým bezpilotným lietadlám", uviedlo The National Interest.

 

Spočiatku sa predpokladalo, že ruské systémy elektronického boja budú schopné predovšetkým vykonávať rušenie kozmických zdrojov, avšak oveľa pozoruhodnejšia a účinná bola skutočnosť, že tieto systémy  preukázali spoľahlivú prácu v súvislosti s ktorou sa útok vykonával výlučne proti vzdušným prostriedkom.

 

"Je zaujímavé, že žiadne pozemné systémy GPS neboli poškodené. Jedná sa o výkonné ruské elektronické zbrane, ktoré vysielajú falošné signály GPS 500-krát silnejšie ako tie skutočné, pričom navigátori sa odchyľujú na míle ďaleko“, uviedol podľa slov amerického vojenského experta The National Interest.

 

Treba upresniť, že skutočný dosah ruských elektronických vojenských systémov "Krasucha-4" je okolo 300 kilometrov.

 

Ruská základňa vojenských vesmírnych síl v Sýrii Khmeimim a námorná základňa v Tartuse slúžia ako testovacie miesto nielen na testovanie ruských zbraní, ale sú tiež veľmi atraktívnym predmetom záujmu pre "ruských zahraničných partnerov". Tam, v neutrálnom priestore, sa neustále potulujú hliadkové protiponorkové lietadla R-8A Poseidon a elektronické prieskumné lietadlá RC-135W z leteckej základne Suda na Kréte.

 

Potom sa však stalo niečo, s čím Američania nepočítali. Počas odrazu ďalšieho masívneho útoku teroristických dronov na základňu Khmeimim, ruské vojenské vybavenie ktoré sa automaticky zaplo na vojenskej základní, poškodilo palubnú elektroniku stíhačov F-35 a F-22, ktoré sa údajne náhodou nachádzali blźko seba. Piloti s veľkými ťažkosťami dokázali vrátiť extrémne ťažko riadiace sa zdroje domov.

 

Rusi ich nezostrelili, len kvalitne spálili elektroniku na tých najmodernejších amerických stíhačkách systémami, ktoré neboli ani zďaleka nepatria medzi výdobytky v ruskom vojnovom priemysle. Ruská rmáda ich využíva totiž už od roku 2013.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies