VIDEO Ovplyvní plánované zdaňovanie cenu UBERU či Airbnb?

NETKY.SK • 31 Január 2018, 14:55 • 2 min
VIDEO Ovplyvní plánované zdaňovanie cenu UBERU či Airbnb?

BRATISLAVA – Dlhodobo spornú tému týkajúcu sa zdaňovania platforiem, ako je UBER či Airbnb, chce prijatím novej legislatívy vyriešiť slovenský minister financií Peter Kažimír. Ten pripravuje novelu zákona, ktorej budú poskytovatelia služieb na Slovensku podliehať.

slovakia

left justify in out

Peter Kažimír začiatkom roka avizoval, že chce prijať opatrenia a donútiť poskytovateľov služieb, ktorý u nás prevádzkujú digitálne platformy, aby odvádzali dane z príjmov plynúce z ich činnosti na Slovensku. Reč je o spoločnostiach UBER, Airbnb, či booking.com. Problém je v tom, že platformy dane z príjmov najčastejšie odvádzajú v daňových rajoch. 

 

Novela zákona o dani z príjmov zavádza povinnosť poskytovateľom služieb cez digitálne platformy registráciu jednej stálej pobočky na našom území. Táto povinnosť sa ich bude týkať vtedy, keď u nás budú poskytovať opakovane svoje služby formou sprostredkovania dopravy a ubytovania.

 

V prípade, že poskytovateľ služieb, ktorým je zahraničná spoločnosť, takéto sídlo na Slovensku nezaregistruje, uplatní sa režim tzv. zrážkovej dane. To znamená, že z poplatku, ktorý podnikateľ odvedie zahraničnej spoločnosti za používanie jej platformy, mu bude zrazená 19 alebo 35% zrážková daň v závislosti od toho, kde sa sídlo skutočného príjemcu platby nachádza. V opačnom prípade, ju zaplatí buď vodič alebo konkrétne ubytovacie zariadenie. 

 

Takýmto spôsobom chce minister Kažimír zamedziť odlivu ziskov zo Slovenska. Patríme tak k prvým krajinám z celej EÚ, ktorá chce v najbližšom období zdaňovať takéto platformy.  

 

Ako hodnotí avizované opatrenia voči digitálnym platformám ekonomický analytik, čo môžme očakávať s príchodom novely zákona, nehrozí, že takéto spoločnosti zo Slovenska odídu a je tu predpoklad, že služby od týchto poskytovateľov na základe takýchto opatrení jednoducho zdražejú? Na otázky nám odpovedal Robert Chovanculiak z inštitútu INESS. Viac sa dozviete v priloženom videu. 

 

 

Aký dopad bude mať novela zákona na samotného poskytovateľa služieb, sme sa opýtali aj spoločnosti UBER. 

 

Ako vnímate rozhodnutie Európskeho súdneho dvora, že členské štáty môžu regulovať spoločnosť Uber podobne ako taxislužby a novelu zákona, ktorú pripravuje minister Kažimír?

Uber je na Slovensku riadne registrovanou spoločnosťou platiacou všetky relevantné dane. Navyše, v každom meste, kde pôsobíme, vytvárame nové ekonomické príležitosti pre tisíce ľudí. Väčšinový podiel príjmov, ktoré naša platforma generuje, smeruje k vodičovi a tieto peniaze tak ostávajú v lokálnej ekonomike. Veríme, že tento nový zákon sa z dôvodu existujúcich daňových dohôd na spoločnosť Uber nevzťahuje a budeme aj naďalej pokračovať v dialógu s miestnymi daňovými orgánmi, aby sme dospeli k dohode.

 

Aké výsledky ste dosiahli v minulom roku?

Uber ako súkromná spoločnosť svoje hospodárske výsledky nekomentuje.

 

Koľko šoférov pre Vás jazdí, resp. je u Vás zaregistrovaní?

Vodiči používajúci našu aplikáciu využívajú flexibilitu, ktorú Uber ponúka. Vodiči sa pripoja vtedy, kedy sa im to najlepšie hodí a ich počet sa tak neustále mení. Počet aktívnych vodičov bol v priebehu posledných 30 dní na úrovni okolo 650.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies