Viceguvernér ČNB Hampl odmieta Zemanovu kritiku

NETKY.SK • 16 Marec 2015, 09:07 • 2 min
Viceguvernér ČNB Hampl odmieta Zemanovu kritiku

PRAHA - Viceguvernér českej centrálnej banky (ČNB) Mojmír Hampl odmieta slová prezidenta Miloša Zemana, ktorý kritizuje snahu banky udržiavať českú korunu slabú.

slovakia

left justify in out

"Čo sa týka prezidenta, počul som toľko nelogických, nekonzistentných, dokonca by som povedal komicky nesprávnych argumentov, že sa nemôžem prinútiť brať ich vážne,“ povedal Hampl. Informuje o tom portál hlidacipes.org.

 

Zeman opakovane vyjadril výhrady voči tomu, že česká centrálna banka bude intervenovať v prípade, že česká koruna voči euru posilní cez hranicu 27 CZK/EUR. Banka chce týmto spôsobom odvrátiť hrozbu deflácie. K intervenciám banka pristúpila v roku 2013 a tento režim by mal ostať v platnosti minimálne do polovice roku 2016.

 

Hampl zdôraznil, že česká centrálna banka pracuje nezávisle. Zeman však menuje členov bankovej rady. "Prezident Zeman je politik. Jeho vyjadrenia sa nijako veľmi nelíšia od jednoduchého monetárneho populizmu, ktorý sme tu opakovane počuli od novembra 2013,“ povedal Hampl. Zároveň upozornil, že centrálna banka a politická elita sú dve úplne odlišné veci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies