Brána do pekla aj "Biele mesto". Turkménsko je bizarnou krajinou plnou krásnej architektúry bez ľudí

NETKY.SK • 10 Apríl 2024, 17:00 • 2 min
Brána do pekla aj "Biele mesto". Turkménsko je bizarnou krajinou plnou krásnej architektúry bez ľudí

Hlavné mesto Ašchabad oslňuje návštevníkov svojou honosnou architektúrou. Ašchabad, známy ako „Biele mesto“, je držiteľom Guinessovej knihy rekordov v najvyššej hustote budov z bieleho mramoru. Jeho grandiózne fontány, sochy a bulváre pripomínajú zmes medzi monumentálnou mierkou Pchjongjangu a leskom Las Vegas.

slovakia

left justify in out

Turkménsko, ktoré sa nachádza v srdci Strednej Ázie, je krajinou kontrastov a dávnej histórie. Táto záhadná krajina, ktorej korene siahajú až do 5. tisícročia pred Kristom, bola križovatkou civilizácií, impérií a kultúr už tisíce rokov.

Ašchabad: Mesto bieleho mramoru

Hlavné mesto Ašchabad oslňuje návštevníkov svojou honosnou architektúrou. Ašchabad, známy ako „Biele mesto“, je držiteľom Guinessovej knihy rekordov v najvyššej hustote budov z bieleho mramoru. Jeho grandiózne fontány, sochy a bulváre pripomínajú zmes medzi monumentálnou mierkou Pchjongjangu a leskom Las Vegas.

Ašchabad, hlavné mesto Turkménska, je fascinujúcou zmesou modernosti a tradície na pozadí rozľahlej krajiny Strednej Ázie. Tu sú niektoré ďalšie zaujímavé aspekty tohto jedinečného mesta:

Ašchabad je držiteľom Guinessovej knihy rekordov pre najvyššiu hustotu budov z bieleho mramoru. Architektúru mesta charakterizujú veľkolepé stavby a monumenty, z ktorých mnohé sú obložené žiarivým bielym mramorom, čo mu dodáva výrazný a honosný vzhľad.

Ašchabad, založený v roku 1881, má bohatú históriu, ktorá je hlboko prepojená s kultúrnym a politickým vývojom regiónu. V roku 1924 sa stalo hlavným mestom Turkménskej sovietskej socialistickej republiky a odvtedy sa vyvinulo na politické a administratívne centrum nezávislého Turkménska.

Kultúrne centrum

Mesto nie je len administratívnym srdcom krajiny, ale aj kultúrnym centrom. Nachádza sa v ňom niekoľko múzeí vrátane Národného múzea histórie a Múzea turkménskych kobercov, ktoré predstavujú históriu národa a jeho slávne textilné umenie.

Seizmická aktivita

Ašchabad sa nachádza v seizmicky aktívnej oblasti, ktorá formovala veľkú časť jeho histórie a architektúry. Ničivé zemetrasenie v roku 1948 viedlo k masívnemu úsiliu o prestavbu, výsledkom čoho je moderná panoráma mesta, ktorú vidíme dnes.

Ekonomické centrum

Ako najväčšie mesto Turkménska je Ašchabad aj ekonomickou veľmocou krajiny. Ťaží z obrovských turkménskych zdrojov zemného plynu a ropy, ktoré podporili rozvoj a modernizáciu mesta.

Guinnessove svetové rekordy

Okrem mramorových budov je Ašchabad známy aj tým, že je držiteľom niekoľkých rekordov v Guinessovej knihe rekordov, ako napríklad najväčšieho uzavretého pozorovacieho kolesa na svete, najväčšej fontány a najväčšej nástennej maľby hviezdy, čo odráža záľubu mesta vo veľkoleposti a rekordných úspechoch.

Zmes vplyvov

Jedinečný charakter Ašchabadu pochádza zo zmesi rôznych architektonických štýlov a vplyvov, od budov zo sovietskej éry až po moderné stavby, ktoré odrážajú ašpirácie a identitu Turkménska v 21. storočí.

Mesto kontrastov

Návštevníci Ašchabadu si často všímajú kontrasty mesta: jeho široké, prázdne bulváre a priepastný rozdiel medzi jeho honosnými verejnými budovami a skromnejšími obytnými štvrťami. Je to mesto, ktoré môže pôsobiť futuristicky aj nadčasovo a odráža komplexný príbeh samotného Turkménska.

Ašchabad sa naďalej vyvíja a vydobyl si miesto ako významné mesto v Strednej Ázii, ktoré je známe svojim jedinečným šarmom a príbehmi, ktoré rozpráva svojimi ulicami a štruktúrami. Či už ide o rekordné pamiatky alebo šepot histórie v múzeách, Ašchabad ponúka okno do duše Turkménska.

Dvere do pekla: plynový kráter Darvaza

Jednou z najsurrealistickejších atrakcií Turkménska je plynový kráter Darvaza, známy aj ako „brána do pekla“. Táto ohnivá jama neustále horí od roku 1971, keď ju sovietski geológovia náhodne vytvorili pri vŕtaní. Pohľad na plamene proti púštnej noci je skutočne úctyhodná predstava.

Dedičstvo hodvábnej cesty

Význam Turkménska na historickej Hodvábnej ceste nemožno preceňovať. Štátny historický a kultúrny park „Ancient Merv“ zapísaný na zozname UNESCO je dôkazom kľúčovej úlohy krajiny pri spájaní východu a západu. Návštevníci môžu preskúmať ruiny, ktoré trvajú 4 000 rokov, vrátane pevností a mauzóleí, ktoré šepkajú príbehy z minulých období².

Krajina tradícií: turkménske koberce a Telpek

Turkménsko je známe aj svojimi bohatými tradíciami, ako je umenie tkania kobercov. Tieto koberce nie sú len podlahovou krytinou, ale rozprávajú príbehy piatich hlavných turkménskych kmeňov. Podobne aj telpek, klobúk z ovčej kože, je symbolom turkménskeho dedičstva, ktorý spája moderných občanov s ich starými oghuzskými koreňmi.

Národ púšte

Približne 70 percent územia Turkménska pokrýva púšť Karakum. Táto obrovská plocha piesku bola kedysi dnom mora a dnes fosílie nájdené v celej púšti naznačujú túto ponorenú minulosť.

Prečo Turkménsko uchváti

Turkménsko uchváti návštevníkov svojou zmesou historickej hĺbky, kultúrneho bohatstva a prírodných divov. Je to krajina, kde je minulosť vždy prítomná a krajina rozpráva príbehy o dávnej histórii zeme. Napriek tomu, že ide o jednu z najmenej navštevovaných krajín, tí, ktorí sa sem odvážia, sú odmenení zážitkom, aký nemá nikto iný – cestou cez piesok času.

Zostáva krajinou zahalenou rúškom tajomstva a pozýva zvedavcov, aby objavili jeho skryté poklady a nevypovedané príbehy. Či už je to pôvab jeho histórie Hodvábnej cesty, teplo jeho tradičnej pohostinnosti alebo záhada jeho prírodných javov, Turkménsko je krajinou, ktorá neprestáva fascinovať a intrigovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: factsinstitute.com, www.worldatlas.com, www.en.wikipedia.org, www.wildjunket.com, www.globalconnect.uz, www.lonelyplanet.com foto: Adventure.org
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies