Saudskoarabský princ má prsty vo vražde novinára. Zabili ho pri vybavovaní svadby s jeho snúbenicou

NETKY.SK • 27 Február 2021, 09:45 • 2 min
Saudskoarabský princ má prsty vo vražde novinára. Zabili ho pri vybavovaní svadby s jeho snúbenicou

WASHINGTON - Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán pravdepodobne schválil operáciu na zabitie alebo zajatie saudskoarabského novinára Džamála Chášakdžího.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z čerstvo odtajnenej správy amerických spravodajských služieb. Chášakdžího zabili v roku 2018 na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule. Ústredný záver správy sa všeobecne očakával vzhľadom na to, že k nemu údajne spravodajské služby dospeli krátko po vražde, uvádza agentúra AP. Dosiaľ ho však oficiálne nezverejnili a môže ovplyvniť vzťah administratívy nového prezidenta Joea Bidena so Saudskou Arábiou, ktorú síce kritizoval, no zároveň ju Biely dom v istých ohľadoch považuje za strategického partnera.

 

img


Chášakdžího, ktorý písal pre americký denník The Washington Post články kritizujúce saudskoarabský režim a osobu korunného princa Muhammada bin Salmána, zavraždili 2. októbra 2018 na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule, kam si šiel vybaviť dokumenty na svadbu so svojou snúbenicou.

 

img

 

Keď vošiel dnu, dostal sa do rúk viac ako desiatky saudskoarabských bezpečnostných a spravodajských predstaviteľov, ako aj ďalších ľudí, ktorí sa zišli pred jeho príchodom. Turecké odpočúvacie zariadenie v konzuláte údajne zachytilo zvuk forenznej pílky, ktorou narábal istý plukovník, ktorý je zároveň forenzný expert. Do hodiny od príchodu novinára do budovy konzulátu jeho telo rozštvrtil. Kde sú novinárove ostatky, dosiaľ nie je známe.

Princ v roku 2019 prijal „plnú zodpovednosť“ za zabitie novinára, no odmietol, že by si ju objednal. Saudskoarabskí predstavitelia tvrdia, že za vraždu môžu nevyspytateľní predstavitelia z oblasti bezpečnosti a spravodajských služieb. Saudskoarabský súd vlani oznámil, že v súvislosti s vraždou odsúdil osem občanov Saudskej Arábie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies