Posledný Žid žijúci v Kábule bráni synagógu vlastným telom!

NETKY.SK • 21 August 2021, 10:26 • 2 min
Posledný Žid žijúci v Kábule bráni synagógu vlastným telom!

KÁBUL - Napriek tomu, že kohenovi (židovský kňaz, pozn. redakcie) Simantovi hrozí smrť, metropolu Afganistanu sa opustiť nechystá.

slovakia

left justify in out

Posledný Žid Zabulon Simantov, ktorý roky žije v Afganistane, odmieta evakuáciu. Je odhodlaný chrániť svätostánok pred extrémistickým hnutím Taliban vlastným telom. 

 

Sám "vojak" v poli

„Neopustím svoj domov. Keby som odišiel, nebol by tu už nikto, kto by sa staral o synagógu,“ uviedol Simantov pre The Jerusalem Post. 

 

 

Kohenova manželka s dvoma dcérami žijú v Izraeli. Krajinu opustili ešte v roku 1996, teda rok po tom, ako Taliban prevzal v Afganistane moc prvýkrát. Na jar Simantov tvrdil, že sa v lete plánuje vrátiť do rodnej zeme. Zmena situácie v krajine ho však donútila zostať. 

 

Prečítajte si tiež: Futbalista sa snažil utiecť pred Talibanom v podvozku lietadla. Mŕtve telo objavili až v Katare!

 

Taliban vraždí odporcov

Aktuálne sa hromadia správy o cielenom zabíjaní v afganských oblastiach ovládnutých Talibanom. Bojovníci hnutia prehľadávajú dom za domom s cieľom nájsť ľudí, ktorí zastávali vedúce funkcie v afganskej vláde

 

V najväčšom ohrození života sú však jednotlivci na vedúcich pozíciách vo vojenských, policajných a vyšetrovacích jednotkách a osoby, ktoré akýmkoľvek spôsobom spolupracovali s medzinárodným spoločenstvom

 

Od nedele, kedy Taliban prekročil hranice Kábulu a afganské bezpečnostné zložky kapitulovali, bolo z krajiny evakuovaných 12-tisíc cudzincov a Afgancov pracujúcich na veľvyslanectvách. 

 

Medzinárodné letisko je plné ľudí. Tí sa snažia uniknúť pred mudžahedínmi v snahe zachrániť si holý život. Napriek vyjadreniam predstaviteľov Talibanu, že civilnému obyvateľstvu nehrozí žiadne nebezpečenstvo, svedecké výpovede hovoria opak.

 

Hnutie tvrdo zasahuje proti odporcom, ktorí odmietajú prijať nadvládu Talibanu a hlásia sa k starého režimu. 

 

Mohlo by vás zaujímať: UNESCO vyzvalo na ochranu kultúrneho dedičstva v Afganistane

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies