Kde sa začína sexuálne obťažovanie? Keď ju teta takto bozkala, tvrdila jej, že je to zábavné. Keď sa jej stali iné zážitky, muži jej tvrdili, že je to v poriadku. Ale nebolo!

NETKY.SK • 30 November 2022, 10:00 • 2 min
Kde sa začína sexuálne obťažovanie? Keď ju teta takto bozkala, tvrdila jej, že je to zábavné. Keď sa jej stali iné zážitky, muži jej tvrdili, že je to v poriadku. Ale nebolo!

Keby sa jej bol niekto spýtal, či už bola sexuálne obťažovaná, či s tým má osobnú skúsenosť, jednoznačne by pokrútila hlavou, že nie, iste nie, o tom by predsa vedela.

slovakia

left justify in out

Áno, človek si myslí, že na rovnakú otázku má ihneď odpoveď, že nad ňou nemusí premýšľať, lebo je to jasné a niet žiadnej pochybnosti. Avšak niekedy sa minulosť ohlási a jedna nepatrná spomienka zaklope na dvere, jeden zážitok otvorí celú knihu.

 

Michala má rodinu, stará sa o syna, a to príkladne, má svoje aktivity a žije si pekne, je úspešná a sympatická. Chceli by ste ju mať za priateľku, lebo jej prejav vzbudzuje dôveru. A ona často pracuje s emóciami, vie, napríklad, že ak je dlhodobo chorá, spúšťačom môže byť stres, a tak sa pýta samej seba, kde sa vzal nepokoj, skúma svoje vnútro, hľadá cestu von. A pri jednom takom skúmaní...

 

Nohy

 

Sedela a spomínala, myšlienky jej blúdili po mysli, keď tu zrazu sa vynoril obraz, nepopierateľne to bolo tak. Striasla sa šokom, lebo videla dievčenské nohy, nahé nohy a mužskú ruku, ako sa dotýka pokožky. Prsty, ako prechádzajú, nie priateľsky, bol to milenecký dotyk.

A vtedy si spomenula, vytesnila zážitok, nechcela naň myslieť.

 

Dávno

 

Spomenula si, ako pred dvadsiatimi rokmi niekde bola, na mieste, ktoré poznala a niečia ruka sa jej takto dotýkala. A ona nič nepovedala, celé jej vnútro kričalo odporom a zmätkom, celé jej vnútro zaplavila hanba. Nahovárala si vtedy, že o nič nešlo, nesnažil sa ju znásilniť, len ju hladil, však? Ale keď sa teraz v dospelosti vrátila do minulosti a rovnaké pocity ju nenechali na pokoji, položila si jedinú logickú otázku, ktorá prichádzala do úvahy. Ak to bolo naozaj nevinné, prečo ešte aj dnes sa všetko vo mne búri a chce revať hlasné nie?

 

Zábavné

 

Stalo sa jej ešte čosi, vlastne toho bolo viac a od viacerých ľudí. Mala asi trinásť alebo štrnásť rokov, bola s tetou, s blízkou osobou a tak, ako mali vo zvyku, dala jej bozk na ústa. Teta však urobila niečo nezvyčajné, vystrčila špičku jazyka a bozkala ju tak. Dospelá žena sa smiala, vraj je to zábavné, vraj sa nič nedeje. Ale tá dievčina, vtedy mladá a neskúsená, sa nedokázala zasmiať, lebo v nej to vzbudilo iné dojmy, nie príjemné. Chcela jej povedať, aby to už nikdy neskúšala, nech prestane, ale mlčala. Mlčala a nepovedala nie, namiesto toho bola ticho.

 

Nepovedala nie

 

Nepovedala nie, ani keď sa spoznala s istým mužom, už bola o niečo staršia. Vtedy sa spolu zabávali, trochu sa bozkávali a on mienil zájsť ďalej. Ona to nechcela, myslela si, že je to priskoro, ani ho nepozná, zhovárali sa len chvíľu, nemala by s ním mať sex. A predsa sa nebránila, lebo si nezvykla ohlásiť sa v dôležitých záležitostiach.

 

Teraz

 

Keď si všetky tie chvíle vybaví a konečne si Michala prizná pravdu, uvedomuje si, aké je dôležité hovoriť o tom. Povedať ženám, že sexuálne obťažovanie by nemali prejsť mlčky, nemali by naletieť na slová, že si to len namýšľajú, sú precitlivené a ešte k tomu hlúpe. Treba zakričať nie! Ak si neprajete, aby sa vás niekto intímne dotýkal, povedzte nie. Ak nechcete mať s niekým sex, povedzte nie. Ak nie je vašou túžbou, aby vás niekto bozkával, povedzte nie. Je to vaša voľba, vaše právo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies