Viac ako 60 požiarov vypuklo v austrálskom štáte Nový Južný Wales

NETKY.SK • 21 September 2023, 07:00 • 2 min
Viac ako 60 požiarov vypuklo v austrálskom štáte Nový Južný Wales

V austrálskom štáte Nový Južný Wales došlo k viac ako 60 požiarom. Úrady zaviedli úplný zákaz zakladania ohňov a zatvorili niekoľko desiatok škôl. Požiarnu situáciu nezlepšuje ani pretrvávajúca vlna horúčav a nárazový vietor.

slovakia

left justify in out

Do Austrálie pomaly prichádza jar. Žiaľ, juhovýchodné regióny krajiny už teraz zápasia s vlnou horúčav. Vysoké teploty zvyšujú riziko požiarov a pripomínajú tragédiu, ktorá sa stala na prelome rokov 2019 a 2020.
Kvôli nebezpečenstvu úrady v Sydney v utorok zaviedli úplný zákaz zakladania ohňov a zatvorili niekoľko desiatok škôl. Ide o prvé takéto rozhodnutie za takmer tri roky, informuje agentúra Reuters.

Nezvyčajný jav

Za vysoké teploty môže El Niňo. Tento jav prináša vyššie teploty do časti krajiny. Meteorológovia očakávajú, že súčasná vlna horúčav potrvá minimálne do stredy 20. septembra.
Teplomery môžu ukazovať hodnoty až o 16 °C vyššie ako je priemer za tento mesiac. V utorok v Sydney vystúpila teplota  až na +34 °C. 

Čo je v tomto období nezvyčajné, je jeho dlhotrvajúci charakter. V septembri často zažívame horúce dni.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Zdroj: imeteo, Foto: pixabay
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies