Reakcie politikov aj obhajcu Mariana K. na rozsudok NS SR v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice

NETKY.SK • 15 Jún 2021, 20:48 • 2 min
Reakcie politikov aj obhajcu Mariana K. na rozsudok NS SR v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice

BRATISLAVA - Strana Hlas-sociálna demokracia (Hlas-SD) berie na vedomie, že Najvyšší súd SR (NS SR) vyslovil iný právny názor ako Špecializovaný trestný súd.

slovakia

left justify in out

NS SR zrušil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku a vrátil prípad späť na ŠTS.

 

 

Najvyšší súd zrušil rozsudok v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice


"Budeme pozorne sledovať vývoj tohto prípadu až do jeho úplného záveru. Je nevyhnutné, aby v tejto spoločensky mimoriadne citlivej kauze neostali po definitívnom verdikte súdu žiadne pochybnosti," uviedol Hlas-SD v stanovisku.

 

img


K rozhodnutiu súdu sa vyjadril aj bývalý podpredseda Národnej rady SR (NR SR) Juraj Šeliga (Za ľudí). V statuse na sociálnej sieti uviedol, že Špecializovaný trestný súd teraz bude musieť svoje rozhodnutie lepšie a zrozumiteľnejšie zdôvodniť, napraviť nedostatky, ktoré mu najvyšší súd vytkol, a odstrániť pochybnosti, ktoré rozhodnutie súdu vyvolalo.

 


Na zrušenie rozsudku reagovala aj mimoparlamentná strana Spolu ktorá rozhodnutie NS SR privítala. "Pre rodiny nevinných obetí, ale aj pre celú krajinu a našu spoločnú dôveru v justíciu a právny štáty je nesmierne dôležité, aby v tejto kauze bola vyvodená spravodlivosť nielen voči vykonávateľom, ale hlavne objednávateľom vraždy," povedal predseda Spolu Juraj Hipš.

 

Expert na právo a spravodlivosť strany Spolu Pavel Nechala uviedol, že súdny spor v tejto kauze je prelomovým aj pre súdnictvo na Slovensku. Za dobrú správu považuje, že odvolací súd identifikoval pochybenia ŠTS a urobil nápravu.

Minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) v parlamente povedal, že rešpektuje vyjadrenie Najvyššieho súdu SR. Považuje to za výsledok toho, že kontrolné mechanizmy fungujú.

 

img


Vládne hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) verí, že dnešné rozhodnutie NS SR znamená zásadný krok k spravodlivej trestnoprávnej koncovke prípadu. Uviedlo to vo svojom stanovisku, ktoré poskytol Peter Dojčan z mediálneho tímu hnutia.

 

Podľa poslanca NR SR a predsedu Výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristiána Čekovského (OĽaNO) obžaloba priniesla veľké množstvo dôkazov a je na rozhodnutí sudcov, aby ich vyhodnotili.

 

"Toto rozhodnutie je o to dôležitejšie, že v súčasnosti sledujeme snahu zvrátiť nastolenie spravodlivosti cez spochybňovanie práce polície, prokuratúry, či súdnictva a dnešok tak pomôže k navráteniu dôvery občanov v spravodlivosť a právny štát," zdôraznil.

 

 

Dodal, že aj dnešné rozhodnutie NS SR ukazuje, aké potrebné sú slobodné a nezávislé médiá. Pripomenul, že Ministerstvo kultúry SR pripravuje nový mediálny zákon, v ktorom bude ochrana novinárov a ich zdrojov zapracovaná omnoho silnejšie ako doteraz.

Mimoparlamentné hnutie Progresívne Slovensko na sociálnej sieti uviedlo, že rozhodnutie NS SR je šancou na reparát pre spravodlivosť. Podľa hnutia by prípadné nepotrestanie páchateľov vraždy zanechalo na Slovensku veľkú ranu.

 

"Takmer každý si pamätá, kde bol a čo robil, keď sa dozvedel o tomto ohavnom čine. Nevyriešenie tohto prípadu by znamenalo totálnu stratu dôvery, že sa človek môže domôcť spravodlivosti."

 

 

"Ak by sa totiž nenašli a nepotrestali vinníci ani v tomto prípade, akú máme istotu, že by sa to podarilo v iných prípadoch?" pýta sa PS v statuse. Hnutie verí v to, že sa podobný ohavný čin na Slovensku už nikdy nezopakuje.

 

V opätovnom konaní pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v kauze vraždy Jána Kuciaka bude obhajoba argumentovať rovnako, teda v prospech neviny. Povedal to pre médiá obhajca obžalovaného Mariana K. Marek Para.

 

img


"Počkáme ešte na rozsah dokazovania, ktoré súd určil," povedal Para. Pokiaľ ide o komunikáciu z Threemy a jej interpretáciu, podľa Paru vyznieva v prospech jeho klienta.

 

"Zároveň sa chystáme na súd do Luxemburgu (sídlo Súdneho dvora Európskej únie)," dodal.

 

Predseda senátu Najvyššieho súdu SR (NS SR) Peter Paluda opätovne po rozhodnutí pre média zdôraznil, že prvostupňový súd pri oslobodení Mariana K. a Aleny Zs. v časti týkajúcej sa vraždy Kuciaka konal predčasne.

 

Ako dodal, oslobodzujúca časť rozsudku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) nemala svoju vnútornú logiku. 

 

img


"Celkovo spôsobil napadnutý rozsudok v oslobodzujúcej časti zmätok," povedal Paluda. Skonštatoval však, že svojím rozhodnutím senát NS SR nenaznačuje vinu Mariana K. a Aleny Zs. "Len tým smerujem k tomu, že rozhodnutie v tejto polohe, ako to bolo podané, neobstojí." pokračoval.

Ako vysvetlil, senát ŠTS pod vedením Ruženy Sabovej dostane záväzný pokyn odvolacieho súdu, kde bude presne pomenované a špecifikované, ktoré dôkazy a úkony bude potrebné urobiť.

 

Senát tak podľa Paludu bude aj pod kontrolou verejnosti, "aby boli všetky tieto dôkazy vykonané a logickým spôsobom zdôvodnené a na základe nich bolo rozhodnuté". Na záver uviedol, že písomné vyhotovenie dnešného rozsudku by mohlo byť hotové ku koncu júla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona