Lesné požiare zničili už takmer 2 000 domov

NETKY.SK • 7 Január 2020, 07:36 • 2 min
Lesné požiare zničili už takmer 2 000 domov

SYDNEY - Lesné požiare v Austrálii zničili už takmer 2 000 domov, potvrdili tamojšie úrady.

slovakia

left justify in out

 

Teploty opäť stúpnu

Juhovýchod krajiny bojuje s bezprecedentnými požiarmi, ktorých šírenie podporujú rekordné teploty a sucho. Aktuálne miernejšie teploty by mali v piatok opäť stúpnuť, čo vyvoláva obavy, že dva z požiarov by sa mohli spojiť do jedného obrovského. Od septembra pripravili požiare v Austrálii o život už najmenej 25 ľudí a milióny zvierat.


V utorok hlásil štát Nový Južný Wales 1 588 zničených a 653 poškodených domov. Okolo 200 domov ľahlo popolom aj v susednom štáte Viktória, ďalších vyše 100 zhorelo v iných štátoch. Úrady odhadujú škody doteraz na 700 miliónov austrálskych dolárov (433 miliónov eur), očakávajú však ešte ich výrazný nárast.
 

Dážď a zmiernenie horúčav pomohli vyčerpaným hasičom

Krátke zmiernenie horúčav a veľmi potrebné dažďové zrážky pomohli v pondelok a v utorok hasičom bojujúcim s rozsiahlymi požiarmi v juhovýchodnej Austrálii. Vyčerpaní dobrovoľníci okrem iného odstránili na niektorých miestach vegetáciu a založili kontrolované protipožiare predtým, ako majú teploty v piatok opäť prekročiť 40 stupňov, uviedla agentúra AFP.

 

"Ide o to, aby sme obmedzili potenciálne škody a vypuknutie požiarov v nasledujúcich dňoch," povedal povedal Shane Fitzsimmons, šéf hasičov v štáte Nový Južný Wales.

 

 

Desiatky rozsiahlych požiarov sú stále mimo kontroly. Mnohé z nich sú príliš veľké na to, aby ich bolo možné uhasiť — v týchto prípadoch pomôžu iba výdatné dažde. Zároveň rastú obavy, že dva požiare v Novom Južnom Walese a v štáte Viktória by sa mohli spojiť a vytvoriť ďalší nekontrolovateľný megapožiar.

 

Hoci dážď priniesol v pondelok miernu úľavu, na uhasenie požiarov nemal veľký vplyv. Na niektorých miestach dokonca sťažoval prácu hasičov, ktorým komplikoval zakladanie protipožiarov.

 

Aj snímky z vesmíru poukazujú na závažnosť situácie v Austrálii

 

Od vypuknutia veľkých požiarov v októbri 2019 prišlo o život najmenej 25 ľudí. Zhorelo viac ako 2000 domov a plamene pohltili územie s rozlohou približne 10,6 milióna hektárov, píše agentúra DPA.

 

Dym z požiarov bol v pondelok spozorovaný v Čile a Argentíne, teda vo vzdialenosti viac ako 12.000 kilometrov. 

 

Združenie austrálskych poisťovní v utorok oznámilo, že pri doteraz takmer 9000 poistných udalostiach boli vznesené nároky vo výške 700 miliónov austrálskych dolárov (okolo 430 miliónov eur), pričom sa očakáva, že výrazne stúpnu. Vláda vyčlenila počiatočnú sumu dve miliardy dolárov pre fond obnovy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona