Veľvyslanec USA sa vrátil do Tripolisu

NETKY.SK • 22 September 2011, 18:36 • 2 min
Veľvyslanec USA sa vrátil do Tripolisu

Veľvyslanec USA sa vrátil do Tripolisu

slovakia

left justify in out

img

Americký veľvyslanec v Líbyi Gene Cretz sa dnes vrátil do Tripolisu, kde po zvrhnutí režimu Muammara Kaddáfího vo štvrtok opäť otvorí ambasádu.
Cretz sa do Líbye vrátil osem mesiacov po tom, čo ho v januári - ešte pred vypuknutím povstania proti Kaddáfího režimu - povolali na konzultácie. Dôvodom boli jeho názory na osobný život a zvyky Kaddáfího z tajnej diplomatickej správy z roku 2009, ktoré v novembri 2010 zverejnil server WikiLeaks. Vláda prezidenta Baracka Obamu vtedy zvažovala, že veľvyslanca nahradí, keďže jeho názory na Kaddáfího narušili vzťahy medzi USA a Líbyou. Kaddáfí obviňovaný z podpory terorizmu si Západ udobril v roku 2003, keď sa vzdal zbraní hromadného ničenia a vyplatil odškodné pozostalým po obetiach teroristických útokov z 80. rokov, vrátane atentátu na lietadlo spoločnosti PanAm nad škótskym Lockerbie.
Cretza na post veľvyslanca v Líbyi - prvého po 36 rokoch - vymenoval v roku 2007 prezident George W. Bush. V Tripolise pôsobil relatívne nenápadne, až do zverejnenia jeho depeší cez WikiLeaks. V nich konštatuje, že Kaddáfí "zrejme veľmi nerád alebo zo strachu zostáva na horných podlažiach domov, údajne sa vyhýba letom nad vodnými plochami a zdá sa, že má rád dostihy a tanec flamengo". V depešiach tiež spomínal Kaddáfího dlhoročný vzťah s ukrajinskou zdravotnou sestrou Halynou Kolotnyckou, ktorú opísal ako "zmyselnú blondínu".

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies