NR SR: Parlament má dnes rokovať o predĺžení núdzového stavu

NETKY.SK • 1 Apríl 2021, 08:09 • 2 min
NR SR: Parlament má dnes rokovať o predĺžení núdzového stavu

BRATISLAVA - Body programu 25. schôdze Národnej rady SR sa pomaly míňajú. Plénum by dnes malo prerokovať návrh novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy, ktorej cieľom je zabezpečiť transparentnosť využívania rozpočtových prostriedkov z rezervy predsedu vlády.

slovakia

left justify in out

Navrhuje tak koaličný poslanec Milan Vetrák. V právnej úprave navrhuje zriadiť poradný orgán predsedu vlády v podobe komisie, ktorá by posúdila využitie finančných prostriedkov z rozpočtovej rezervy predsedu vlády SR. Komisia by mala svoje rozhodnutie prezentovať ešte predtým, ako o využití financií z rezervy rozhodne samotný premiér.


O 14:00 majú poslanci pristúpiť k rokovaniu o vyslovení súhlasu s opakovaným predĺžením núdzového stavu vyhláseného z dôvodu ohrozenia života a zdravia osôb v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie. Vláda v stredu 17. marca predĺžila núdzový stav, ktorý sa mal skončiť v piatok 19. marca. Potvrdiť ho ešte musí zákonodarný zbor, a to do 20 dní od prvého dňa predĺženého núdzového stavu. Upravila to novela ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu, ktorú parlament schválil 28. decembra 2020.

 

img


V predloženom materiáli sa píše, že vyhlásenie a predĺženie núdzového stavu umožňuje ministerstvu zdravotníctva aj naďalej efektívne riadiť poskytovanie adekvátnej zdravotnej starostlivosti pre pacientov s ochorením COVID-19 u poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Vyhlásenie núdzového stavu tiež umožňuje v prípade akútnej potreby dopĺňať chýbajúci zdravotnícky personál v jednotlivých zariadeniach zdravotnej starostlivosti. „Epidemická situácia na Slovensku nepochybne dáva poznať, že rozhodnutie vlády SR o opätovnom predĺžení núdzového stavu je nesvojvoľné, je racionálne a je dôvodné. V momente, kedy sa rozhodovalo o opakovanom (opätovnom) predĺžení núdzového stavu, teda 17. marca, epidemická situácia v súvislosti s ochorením COVID-19 na Slovensku bola naďalej veľmi vážna, čo sa prejavilo veľmi viditeľne v nemocniciach,” píše sa v návrhu na vyslovenie súhlasu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies