Odpad z trnavskej pešej zóny budú odvážať na nákladnom elektrickom bicykli

NETKY.SK • 1 Jún 2023, 15:30 • 2 min
Odpad z trnavskej pešej zóny budú odvážať na nákladnom elektrickom bicykli

TRNAVA - V Trnave bude odpad z pešej zóny a revitalizovaného Ružového parku po novom odvážať nákladný elektrický bicykel. Ide o pilotný projekt odpadovej spoločnosti FCC, snahou je znížiť množstvo emisií uhlíka v centre mesta. Informovala o tom manažérka komunikácie spoločnosti Zuzana Krenyitzká.

slovakia

left justify in out

Špeciálne upravený e-bike nahradí doterajšie zberové vozidlo. "Zvoz bude zabezpečovať cyklista, ktorý zozbiera odpad z malých odpadových nádob," uviedla. Takáto forma zberu odpadu umožní podľa nej zredukovať pohyb vozidiel v pešej zóne, flexibilnejšie reagovať na potreby zvozu z hľadiska času aj prístupu k odpadu. Projekt nijako nenarúša infraštruktúru a prináša výhody občanom aj návštevníkom.

 

Zozbieraný odpad bude odvezený do polopodzemných kontajnerov na Vajanského ulici, ktoré budú pravidelne vyprázdňované. V centre odpadového hospodárstva v Trnave bude tento odpad zneškodnený alebo zhodnotený štandardným spôsobom. "Sme veľmi radi, že sme našli vyhovujúce 'zelené' riešenie. Ide zatiaľ o jedinečný projekt, ktorý by mohol byť neskôr uvedený do praxe aj v iných mestských častiach, prípadne v iných mestách ako súčasť plánov zelenej obnovy miest," doplnila Krenyitzká.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona