Vesmírna loď Sojuz odštartovala z Bajkonuru aj s tromi kozmonautmi

NETKY.SK • 15 November 2011, 02:21 • 2 min
Vesmírna loď Sojuz odštartovala z Bajkonuru aj s tromi kozmonautmi

Vesmírna loď Sojuz odštartovala z Bajkonuru aj s tromi kozmonautmi

slovakia

left justify in out

img

Ruská kozmická loď Sojuz TMA-22 s tromi kozmonautmi odštartovala dnes o 05.14 h SEČ z kozmodrómu Bajkonur v kazašskej stepi k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS).

Posádku Sojuzu tvoria ruskí kozmonauti Anton Škaplerov a Anatolij Ivanišin, a americký astronaut Dan Burbank. Na ISS sa vystriedajú posádku tvorenú Američanom Mikeom Fossumom, Japoncom Satošim Furukawom a Rusom Sergejom Volkovom, ktorí sa na Zem vrátia 21. novembra.

Pôvodne mal Sojuz TMA-22 odštartovať už 30. septembra. Termín však opakovane odložili po havárii bezposádkového modulu Progress (24. augusta), ktorý viezol zásoby pre ISS. Nehodu spôsobila porucha nosnej rakety Sojuz.

Augustové zlyhanie dočasne zastavilo výmenu posádok na ISS. Predstavitelia amrického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) sa obávali, že ak by sa rakety Sojuz ukázali byť nespoľahlivé, ISS by mohla zostať od konca decembra bez posádky. Po júlovom ukončení prevádzky amerických raketoplánov zostali totiž Sojuzy jediným prostriedkom prepravy astronautov na ISS.

Roskosmos prisľúbil, že nedopustí ani dočasné opustenie orbitálnej stanice. Po augustovej havárii vykonal hĺbkovú inšpekciu technického stavu flotily Sojuzov. V priebehu októbra sa uskutočnili dva úspešné štarty rakiet tohto typu bez ľudskej posádky, ktoré vyniesli na obežnú dráhu Zeme navigačné satelity.

Let Sojuzu potrvá približne dva dni.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies