Demokrati: Stretávala sa na generálnej prokuratúre “Žilinkova mafia”?

NETKY.SK • 17 September 2023, 15:59 • 2 min
Demokrati: Stretávala sa na generálnej prokuratúre “Žilinkova mafia”?

Predstavitelia strany Demokrati na úvod svojej nedeľnej tlačovej konferencie odsúdili násilie a bitky agresívnych kandidátov strany OĽANO a SMER a vyzvali spomenuté strany, aby týchto politikov stiahli zo svojich kandidačných listín. 

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Člen vedenia strany Demokrati Juraj Šeliga následne prezentoval aktuálne informácie v kauze koordinácie generálneho prokurátora Žilinku s tímom Oblúk, ktorý mal na starosti zastaviť vyšetrovania z čias vlád strany SMER.

 

Naď chce aby stiahli agresívnych kandidátov


Podpredseda strany Demokrati Jaroslav Naď vyzval politické strany OĽANO a SMER, aby stiahli agresívnych kandidátov zo svojich kandidačných listín.

 

“V priamom prenose sledujeme, ako politici OĽANO a Smeru prenášajú politický konflikt do pouličných bitiek. Čo týmto chcete dokázať? Dva týždne pred voľbami sa na ulici bijete. Čo bude o týždeň, budete po sebe strieľať? Kandidát OĽANO L. Galko sa už vyjadril, že keď bude treba, bude aj strieľať. Je to neprípustné. Vyzývame OĽANO a Smer, aby sa ospravedlnili spoločnosti a stiahli oboch bitkárov z kandidátok. Proti mafii sa nebojuje päsťami a pouličnými bitkami, proti mafii sa bojuje programom - politicky a odborne,” vyhlásil Naď. (Kandidát OĽANO sa z kandidátky medzičasom stiahol, výzva pre stranu Smer naďalej trvá.)


Šeliga na tlačovej konferencii prezentoval vyjadrenie Úradu
inšpekčnej služby, ktoré potvrdzuje existenciu dôkazov o podozreniach, že generálny prokurátor Žilinka sa skutočne stretával s tímom Oblúk. “ÚIS vo svojom stanovisku potvrdil, že riaditeľovi ÚIS boli predložené viaceré dôkazy ohľadom toho, k čomu sa mala Santusová priznať J. Svítkovi,” informoval Šeliga.


“Z tohto vyjadrenia policajnej inšpekcie je zrejmé, že existujú
dôkazy o tom, že u Žilinku sa spolu s tímom Oblúk koordinovali, plánovali, čo budú robiť a pripravovali si spôsob, akým budú diskreditovať vyšetrovateľov, ktorí odkrývali závažné kauzy Roberta Fica. Toto sú závažné podozrenia. Som zvedavý, či tí, ktorí tu vykrikovali o 'Čurillovskej mafii' - Boris Kollár alebo Fico - budú dnes kričať o 'Žilinkovej mafii',” povedal Juraj Šeliga.

 

 

“Máme na stole dve rozhodnutia," Šeliga

 

“Tím oblúk zrejme vznikol na to, aby diskreditoval vyšetrovania korupčných káuz smeráckych vlád a mal ich koordinovať Žilinka vo svojej kancelárii. Ja sa pýtam, prečo Žilinka, prvýkrát v histórii SR, použil 363 na zastavenie vyšetrovania diskreditačnej činnosti tímu Oblúk, bez toho, aby bol ktokoľvek obvinený? Ja sa obávam, že preto, že zistili, že toto vyšetrovanie sa blíži až k nim a odhalí, že tím Oblúk svoju diskreditačnú činnosť koordinuje priamo v Žilinkovej kancelárii,” povedal Juraj Šeliga.

 

 

Šeliga pripomenul, že práve použitie 363 v prospech tímu Oblúk vyhodnotil Ústavný súd ako protizákonne a poukázal na fakt, že len rok a pol pred nezákonným použitím paragrafu 363, v podobnej situácii generálna prokuratúra oficiálne odmietla žiadosť o 363 výslovne z dôvodu, že bez vznesenia obvinenia to nie je možné.

 

 

 

“Máme na stole dve rozhodnutia podľa § 363. Jedno hovorí, že bez vznesenia obvinenia nie je možné rozhodnúť a druhé, podpísané, tým istým človekom zrazu neskôr hovorí, že to možné je. Ako je to možné? Čo chceli na generálnej prokuratúre zakryť?” pýta sa Juraj Šeliga.


Letanovská  vyzýva k voľbám

 

Volebná líderka Demokratov Andrea Letanovská na záver tlačovej konferencie vyzvala občanov k účasti vo voľbách. Sme jediná strana, ktorá bojuje za spravodlivé Slovensko zoči voči Ficovi. My všetci si 30. septembra budeme vyberať medzi Ficom, ktorý nás chce odtrhnúť zo západu rovno do Putinovho krvavého náručia, Ficovou pomstou všetkým čestným vyšetrovateľom, zastavením vyšetrovaní a rozkrádaním v prospech jeho ľudí a druhá možnosť je sloboda, bezpečnosť, spravodlivosť a pokračovanie vyšetrovania Ficovej korupcie. A keď si 30. septembra chcete vybrať cestu demokracie, spomeňte si, kto z politických strán bol ticho a kto stál v prvej línii boja za demokratické Slovensko,” uzavrela Letanovská.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: domov.sme.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies