Emmanuel Macron sa domnieva, že referendum by mohlo vyriešiť krízu vyvolanú žltými vestami

NETKY.SK • 4 Február 2019, 06:19 • 2 min
Emmanuel Macron sa domnieva, že referendum by mohlo vyriešiť krízu vyvolanú žltými vestami

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron zvažuje možnosť vypísania referenda na prekonanie krízy, ktorú v krajine spôsobili protesty tzv. žltých viest.

slovakia

left justify in out

Nedeľník Le Journal du Dimanche v tejto súvislosti citoval zdroje blízke prezidentovi, podľa ktorých je Macron pripravený vypísať referendum na deň volieb do Európskeho parlamentu, ktoré vo Francúzsku prebehnú 26. mája.

 

V sobotu sa konalo v poradí už dvanáste kolo protestov žltých viest, počas ktorého vyšlo do ulíc v mestách po celom Francúzsku okolo 58.600 demonštrantov. Aj tentoraz boli protestné pochody sprevádzané menšími konfrontáciami medzi protestujúcimi a poriadkovými silami, predovšetkým v Paríži.

 

img

 

Obsahom možného referenda by boli zrejme niektoré inštitucionálne otázky, ako napríklad zníženie počtu poslancov Národného zhromaždenia (jedna z hlavných požiadaviek "žltých viest"), zohľadnenie takzvaného prázdneho, čiže protestného hlasu vo voľbách a obmedzenie prekrývajúcich sa mandátov zvolených politikov.

 

"Prezident nič nevylučuje, ale zatiaľ ešte o ničom nerozhodol," povedala ministerka pre európske záležitosti Nathalie Loiseauová. Vypísanie referenda by uvítala na jún alebo september, aj preto, aby všeľudové hlasovanie nezatienilo dôležitosť eurovolieb.

 

img

Ministerka pre európske záležitosti Nathalie Loiseauová

 

Od vzniku Piatej republiky v roku 1958 prezident môže vyhlasovať referendá, ale túto právomoc zatiaľ využil iba deväťkrát. Naposledy tak urobil v roku 2005 prezident Jacques Chirac, ktorý vypísal referendum o novej európskej ústave.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies