Na cestách rožňavského okresu včera vyhasol život motorkára. Polícia varuje vodičov

NETKY.SK • 17 September 2023, 15:46 • 2 min
Na cestách rožňavského okresu včera vyhasol život motorkára.  Polícia varuje vodičov

Jazdíte na motorke? Nezabúdajte, že opatrnosti nie je nikdy dosť. Na motorke ste oveľa viac zraniteľnejší, ako si myslíte.

slovakia

left justify in out

Opatrnosť a bezpečnosť by v žiadnom prípade nemali ostať za stenami domácnosti, nehľadiac na to, v akom dopravnom prostriedku sa práve nachádzate. Frajerinu nechať bokom a jazdiť opatrnejšie a ohľaduplnejšie. Rýchlosť jazdy prispôsobiť stavu vozovky.

 

Ak ste motorkár, majte na mysli, že hoci je vaša motorka silná, jej dve kolesá vás stavajú do pozície zraniteľných účastníkov cestnej premávky. Pri zrážke nie ste chránení ako vodiči áut, pokrčené plechy auta možno zachránia jeho vodiča, no ublížia vám. Nezabúdajte preto na ochranný odev, prilbu či iné ochranné prvky, ktoré podčiarknu vašu bezpečnosť.

 




     

Najčastejšie príčiny nehôd

 

 

Najčastejšími príčinami,  ktoré sa podpisujú pod nehody motocyklistov, sú:

 

a/ nedovolená rýchlosti jazdy
V zákone o cestnej premávke sa jasne píše, že vodič je povinný rýchlosť jazdy prispôsobiť najmä svojim schopnostiam, vlastnostiam vozidla a nákladu, poveternostným podmienkam, stavu a povahe vozovky a iným okolnostiam, ktoré možno predvídať, na čo však mnohí motocyklisti zabúdajú.  

 

 

b/ porušenie povinností vodiča
Sem patrí aj povinnosť počas jazdy používať na hlave riadne upevnenú ochrannú prilbu určenú pre motocyklistov. Vodič alebo spolujazdec na motorke má výrazne menšie množstvo ochranných bezpečnostných prvkov, a práve preto je číre bláznovstvo nepoužívať ani to malé množstvo, ktoré ho môže ochrániť. Avšak ani najkvalitnejšia výbava nie je zárukou bezpečného návratu, pokiaľ motocyklista vedie svoj motocykel riskantne. Frajerina sa v tomto prípade nevypláca.

 

 

c/ ďalším faktorom pôsobiacim na nehodovosť je stav vozovky

Motocykel je podstatne citlivejší na povrch komunikácie, ale aj spôsob vedenia. Akákoľvek prekvapivá odlišnosť, napríklad nepredvídateľne prudšia zákruta, prekážka za neprehľadným úsekom cesty a podobne, má vysoký vplyv na schopnosť vodiča predvídať a prispôsobovať svoju jazdu.
Na ceste nie ste sami
     Vodiči áut si taktiež musia uvedomiť, že na cestách treba počítať aj s dvojkolesovými účastníkmi – motocyklistami, ktorí sa zmestia aj tam, kde autá nie.  Preto je azda najdôležitejšie sledovať spätné zrkadlá a situáciu okolo auta.
    

 Nie za každú dopravnú nehodu je automaticky zodpovedný motocyklista. Vodiči ostatných motorových vozidiel by si mali uvedomiť, že:

 

§  motocyklisti jazdia veľmi často vyššou ako povolenou rýchlosťou,
§  často predchádzajú motorové vozidlá ako sprava, tak aj zľava,
§  motocyklistov je možné ľahko prehliadnuť,
§  pri predchádzaní motocyklistov je potrebné dodržiavať bezpečný odstup. 

 

Opatrnosť na cestách

 

Na každého z vás niekto doma čaká. Jazdite preto ohľaduplne, no najmä bezpečne. Život je to najcennejšie, čo máte. Želáme vám veľa šťastných kilometrov.

O to najcennejšie, svoj život, žiaľ, včera krátko pred 17. hodinou prišiel 61-ročný štátny príslušník Poľskej republiky, ktorý viedol motocykel zn. Suzuki po štátnej ceste II/587 v smere od obce Dlhá Ves na obec Kečovo (okr. Rožňava). Na konci miernej pravotočivej zákruty za obcou Dlhá Ves z doposiaľ nezistených príčin prešiel do protismernej časti vozovky, kde v tom čase v smere od obce Kečovo do obce Dlhá Ves viedol osobné motorové vozidlo zn. Renault Megane 47-ročný vodič.

 

Po čelnej zrážke motocykel predným kolesom narazil do prednej časti vozidla zn. Renault, po náraze motocyklistu vymrštilo cez strechu vozidla a dopadol za vozidlo na trávnatý porast na kraji cesty. Motocykel zostal pri prednej časti vozidla prelomený na dve časti. Zraneniam, ktoré motocyklista pri zrážke utrpel, na mieste podľahol, vodič Renaultu ani jeho 18-ročný spolujazdec sa pri dopravnej nehode nezranili.

 

Dopravné nehody

 

Policajti na mieste tragickej dopravnej nehody vodiča podrobili dychovej skúške, jej výsledok však prítomnosť alkoholu v jeho dychu nepotvrdil. To, či bol pod vplyvom alkoholu nebohý motocyklista, bude zisťované pri nariadenej pitve.

 

Počas dokumentovania dopravnej nehody, aj za účasti znalca z odboru cestná doprava, policajti riadili premávku a vozidlá boli púšťané obojsmerne v jednom jazdnom pruhu.

 

Po ukončení ohliadky miesta udalosti vec prevzal vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Rožňave, ktorý vo veci začal trestné stíhanie pre trestný čin usmrtenia. Prečo motocyklista prešiel do protismeru a aká bola presná príčina vzniku dopravnej nehody, je predmetom ďalšieho vyšetrovania rožňavských dopravných policajtov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: Lenka Ivanová, foto: facebook Polícia SR - Košický kraj
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies