Slováci a Rakúšania sú pripravení spolupracovať v prípade akejkoľvek krízy

NETKY.SK • 3 Júl 2020, 15:0 • 2 min
Slováci a Rakúšania sú pripravení spolupracovať v prípade akejkoľvek krízy

VIEDEŇ/BRATISLAVA - Slovensko a Rakúsko majú aj napriek koronakríze veľmi dobré vzťahy, do budúcna chcú pokračovať v spolupráci, a to aj v súvislosti s prípadnou druhou vlnou pandémie nového druhu koronavírusu či inými krízami.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Stretnutie predsedov parlamentov 

Zhodli sa na tom predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) a predseda rakúskeho parlamentu Wolfgang Sobotka na spoločnom piatkovom rokovaní vo Viedni.

 

"Vymenili sme si skúsenosti na boj proti pandémii, ale dohodli sme sa aj na postupe v prípade druhej vlny," povedal Kollár.

 

img

 

Postup v prípade druhej vlny 

Podľa vlastných slov Sobotkovi prisľúbil, že v prípade opätovného zatvárania hraníc urobí všetko preto, aby pripravili možnosti prechodu hraníc pre slovenských občanov pracujúcich v Rakúsku v oblasti sociálnych služieb pre seniorov a v zdravotníctve. Dodal, že podobný prísľub dostal aj z rakúskej strany. Poďakoval sa za pomoc Rakúska pri repatriácii.

 

img

 

Demokratické dielne 

Šéf slovenského parlamentu avizoval, že Rakúsko prisľúbilo pomoc s budovaním tzv. demokratických dielní aj na Slovensku. Tie by mali mať za cieľ vzdelávať mladých ľudí v oblasti parlamentarizmu, jeho významu a fungovania.

"Dnes sa mladí ľudia nezaoberajú politikou, a je to veľká škoda, pretože politika určuje prakticky celý ich život," podotkol s tým, že práve parlament prijíma zákony.

 

img

 

Kritika EÚ 

"Hovorili sme o tom, ako by sme mohli čeliť druhej vlne koronakrízy, aké opatrenia by sme mohli v rámci spolupráce zaviesť," podotkol Sobotka s tým, že Európska únia nezaujala až takú úspešnú úlohu koordinátora v tejto oblasti. Priblížil, že s Kollárom hovorili aj o spolupráci v cezhraničnej politike a o voľnom pohybe služieb a tovaru. "Potrebujeme silné štruktúry, aby sme krízu zdolali," dodal.

 

img

 

Rakúske predsedníctvo

Sobotka pripomenul, že Rakúsko predsedá Slavkovskému formátu. Deklaroval, že spolupráca a diskusia krajín v rámci formátu o rôznych témach bude intenzívne pokračovať. Obaja sa zhodli aj na rozširovaní formátu o balkánske krajiny.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona