Veľvyslanec USA v Izraeli: Plány útoku na Irán sú pripravené

NETKY.SK • 17 Máj 2012, 11:29 • 2 min
Veľvyslanec USA v Izraeli: Plány útoku na Irán sú pripravené

Veľvyslanec USA v Izraeli Plány útoku na Irán sú pripravené - Politika Americké plány na možný vojenský útok na Irán sú pripravené a táto možnosť je plne k dispozícii , uviedol dnes veľvyslanec USA v Izraeli. Teherán bude o týždeň pokračovať v rozhovoroch

slovakia

left justify in out

img

Americké plány na možný vojenský útok na Irán sú pripravené a táto možnosť je "plne k dispozícii", uviedol dnes veľvyslanec USA v Izraeli.
      Teherán bude o týždeň pokračovať v rozhovoroch so svetovými veľmocami, ktoré ho podozrievajú zo snahy vyvinúť jadrové zbrane, čo Irán popiera. USA, rovnako ako Izrael, označili vojenskú silu za posledné riešenie, ako zabrániť Iránu, aby využil sporný program obohacovania uránu na výrobu atómovej bomby.
      "Bolo by vhodnejšie vyriešiť to diplomaticky a prostredníctvom tlaku než použiť vojenskú silu," povedal americký veľvyslanec Dan Shapiro vo vyjadreniach o Iráne, ktoré dnes odvysielal izraelský armádny rozhlas.
      "To však neznamená, že by táto možnosť nebola plne k dispozícii - nielen k dispozícii, ale je aj pripravená. Bolo urobené potrebné plánovanie," uviedol Shapiro, ktorý sa podľa rádia vyjadril v utorok.
      USA, Británia, Francúzsko, Rusko, Čína a Nemecko sa snažia sankciami a rokovaniami presvedčiť Irán, aby obmedzil program obohacovania uránu, ktorým môže získať palivo pre reaktory, no tiež - po vyššom stupni obohatenia - materiál pre jadrové zbrane.
      Nové rozhovory Teheránu so šesticou veľmocí sa začali v apríli v Istanbule a budú pokračovať 23. mája v Bagdade.
      Izrael, ktorý má podľa všeobecných predpokladov jediný jadrový arzenál na Blízkom východe, sa cíti byť ohrozený vyhliadkou Iránu disponujúceho jadrovom výzbrojou a naznačil možnosť preventívneho úderu proti jeho nukleárnym zariadeniam. Mnohí analytici sa však domnievajú, že len USA sú vojensky dostatočne silné na trvalé poškodenie iránskeho jadrového programu.
      Shapiro v januári pre izraelské noviny povedal, že Spojené štáty "zaručujú, že vojenská možnosť je pripravená a k dispozícii prezidentovi v momente, keď sa rozhodne ju využiť".

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies