AKTUALIZÁCIA: Člen tímu prehovoril o sledovaní Kuciaka a Lipšica

NETKY.SK • 16 Jún 2022, 11:41 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Člen tímu prehovoril o sledovaní Kuciaka a Lipšica

PEZINOK – Aj vo štvrtok pokračuje na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku proces v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež v kauze plánovaných vrážd prokurátorov.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 16:12 (16. 6. 2022):

 

Výstupy zo sledovania zavraždeného novinára Jána Kuciaka šli výlučne do rúk exsiskára Petra Tótha. Pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku to uviedol Miroslav Kriak, ktorý sa podieľal na sledovaní novinára a ďalších osôb.

 

„Pokiaľ je pravda, že obžalovaná Alena Zs. tieto fotografie ukazovala Zoltánovi A., on ich spoznal a ja tvrdím, že sú naše, je logická otázka, kto ich dal Alene Zs.,“ poznamenal Kriak. Povedal, že sa v posledných rokoch okolo neho dejú „čudné veci“. Tiež, že jemu a ďalším členom sledovacieho tímu vlani vzniesli obvinenie pre porušenie dôvernosti ústneho prejavu.

 

img

Miroslav Kriak

 

Zopakoval, že sledovanie robil v dobrej viere, že pracuje pre štát. Na súde uviedol, že nepozná nikoho z obžalovaných, či už v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice a ani v prípade prípravy vrážd prokurátorov. Požiadavka na sledovanie sa mala podľa neho týkať zachytávania dílerov drog a úniku informácií. Hovorí, že produkciu sledovacieho tímu zneužili „najhrubším spôsobom“.

 

Okrem iných sa podľa jeho slov trojčlenný sledovací tím podieľal aj na sledovaní súčasného špeciálneho prokurátora a vtedajšieho advokáta Daniela Lipšica. „Boli viac-menej zachytené len presuny z domu do neďalekej práce a späť,“ ozrejmil.

 

Vo štvrtok mal súd vypočúvať aj ďalšieho člena sledovacieho tímu Štefana Mlynarčíka. Jeho výsluch napokon preložili na 11. júla.

 

Pôvodný článok:

 

Výsluch by mala absolvovať dvojica svedkov Miroslav Kriak a Štefan Mlynarčík, ktorí sa podieľali na sledovaní novinárov a politikov. V prípade vraždy novinára a jeho snúbenice súd rozhoduje o vine Mariana K. a Aleny Zs. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd (NS) SR vrátil vlani v máji prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú v tejto kauze tri rozhodnutia.

 

img

 

Miroslav M. a Tomáš Sz. dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody. Zoltán A. 15 rokov nepodmienečne. Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelia obžalobe štyri osoby – Marian K., Alena Zs., Dušan K. a Darko D. Tomáš Sz. bol vylúčený na samostatné konanie.

 

Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť na jeseň 2017, prijať ju mala Alena Zs. Poškodení prokurátori nie sú na pojednávaní prítomní. Rovnako ani obžalovaná Alena Zs., ktorá požiadala o konanie v jej neprítomnosti.

    

Možno vás zaujme: AKTUALIZÁCIA: Mesto Handlová vyhlásilo mimoriadnu situáciu! Požiar v bytovom dome si vyžiadal štyri obete a viacero zranených




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies