Veľvyslanec Maďarska v ČR: Maďarská vláda nenastolila otázku Benešových dekrétov

NETKY.SK • 15 December 2015, 19:25 • 2 min
Veľvyslanec Maďarska v ČR: Maďarská vláda nenastolila otázku Benešových dekrétov

BUDAPEŠŤ/PRAHA - Otázku Benešových dekrétov, o ktorých v rozhovore pre český denník Právo hovoril predseda maďarského parlamentu László Kövér, nenastolil maďarský prezident ani maďarská vláda. Uviedol to dnes v Prahe pre agentúru MTI maďarský veľvyslanec v ČR Tibor Pető, ktorého predvolal český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek.

slovakia

left justify in out

Šéf českej diplomacie chcel od veľvyslanca počuť vysvetlenie k výrokom Kövéra. Ten v rozhovore pre denník Právo uviedol, že kvôli Benešovým dekrétom Česko a Slovensko vôbec nemali byť prijaté do EÚ. "ČR a SR sa nemali vôbec stať členmi únie, ak je súčasťou ich právneho poriadku zákon vychádzajúci zo zásady kolektívnej viny," uviedol Kövér.

 

Pető po schôdzke so Zaorálkom povedal, že obe strany deklarovali záujem na zachovaní dobrých vzájomných vzťahov. Podľa Zaorálka maďarský veľvyslanec povedal, že maďarská vláda odmieta Kövérove vyhlásenie. Dodal, že obe strany musia zabezpečiť, aby ani jeden z predstaviteľov štátu nevyhlasoval nič, čo by narúšalo dobré vzájomné vzťahy.

 

Zaorálek v pondelok na Twitteri oznámil, že si maďarského veľvyslanca "pozve na koberček" a bude chcieť od neho počuť, ako boli sporné výroky myslené. Česká republika považuje dekréty za právne vyhasnuté, avšak trvá na tom, že tvoria súčasť českého právneho poriadku.

 

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR si maďarskú veľvyslankyňu Evu Czimbalmosovú Molnárovú v súvislosti s výrokmi predsedu maďarského parlamentu predvolalo ešte v pondelok.

 

MZVaEZ SR podľa MTI zdôraznilo, že vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom sú v súčasnosti vďaka snahe oboch vlád na historicky najlepšej úrovni. Spoločná komunikácia je intenzívna a spolupráca pozitívna, čo sa prejavuje nielen v bilaterálnej rovine, ale aj v rámci Vyšehradskej skupiny a pri témach celoeurópskeho významu.

 

"Preto považujeme za nepochopiteľné, prečo L. Kövér cíti potrebu opakovane narúšať túto pozitívnu atmosféru nezodpovednými a urážlivými vyjadreniami na adresu SR, a najnovšie aj ČR, a udeľovať svojské lekcie z európskych hodnôt," píše sa vo vyhlásení rezortu diplomacie SR, ktorá opakovane zdôraznila očakávanie, že Kövér sa v budúcnosti zdrží podobných vyjadrení a prenechá hodnotenie historických procesov fundovaným odborníkom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies