Veľký objav: Vedci omylom dokázali premeniť oxid uhličitý na palivo

NETKY.SK • 20 Október 2016, 10:22 • 2 min
Veľký objav: Vedci omylom dokázali premeniť oxid uhličitý na palivo

LONDÝN – Minulý rok bolo do ovzdušia vypustených takmer 38,2 miliárd ton oxidu uhličitého zo spaľovania fosílnych palív ako uhlie a ropa. Vedci však prišli na to ako premeniť tieto škodlivé plyny na niečo omnoho užitočnejšie – etanol. Výskumníci prišli na túto jednoduchú reakciu úplnou náhodou, ale keď sa tento proces bude dať aplikovať na priemysel, výrazne by to pomohlo znížiť efekt globálneho otepľovania.

slovakia

left justify in out

Vedci z laboratória Oak Ridge objavili elektrochemický proces, ktorý používa malé hroty uhlíka a medi, aby premenili oxid uhličitý na etanol.

 

Vedúci výskumník štúdie Dr. Adam Rondinone povedal: „Omylom sme zistili, že tieto materiály fungujú. Študovali sme prvý krok reakcie, keď sme zistili, že katalyzátor robí celú reakciu sám. Etanol, ktorý vznikne môže byť ihneď použitý do áut, bez akýchkoľvek modifikácií.“

 

Vedci vytvorili katalyzátor – látka, ktorá spúšťa chemickú reakciu – z uhlíka, medi a dusíka. Pod napätím katalyzátor spustí zložitú chemickú reakciu, ktorá obráti proces horenia. Za pomoci katalyzára sa oxid uhličitý rozpustí vo vode a zmení sa na 63% etanol.

 

„Zoberieme oxid uhličitý, externalitu horenia a vrátime túto reakciu naspäť a vznikne nám palivo. Etanol bolo prekvapenie – je extrémne náročné vytvoriť z oxidu uhličitého etanol iba za pomoci jedného katalyzátora,“ informoval doktor Rodinone.

 

Unikátnosť tohoto katalyzátora je v tom, že sa dá vytvoriť z lacných a dostupných materiálov. To znamená, že sa bude dať použiť aj vo veľkom, napríklad v priemyselných parkoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies